Achtergrond

Ondertussen in Tunesië…

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Terwijl internationale media over elkaar heen duikelen om de situatie in Syrië en Egypte te duiden, gingen afgelopen zondag duizenden betogers de straat op in Tunesië.

De politieke crisis
Het is nog steeds onrustig in het geboorteland van de Arabische Lente. Nadat dictator Ben Ali was afgezet, kwam de islamitische partij, Ennahdha, op democratische wijze in 2011 aan de macht. Bij het aantreden werd gesproken van een officiële ambtstermijn van één jaar. Twee jaar later zit de partij er nog steeds en is er nog geen grondwet. De seculiere en linkse Tunesiërs zijn hier kwaad over.

Ook zijn veel Tunesiërs boos vanwege de moorden op leiders van twee volksbewegingen. De daders van beide politieke moorden zouden radicale Moslims zijn. Als reactie hierop zijn de seculiere en linkse Tunesiërs in grote getalen de straat op gegaan om het ontslag van Ennahdha op te eisen. De situatie in Tunesië is dus nog steeds niet stabiel.

Eindelijk een compromis?
Maar er lijkt licht aan het eind van de tunnel: er is een compromis. Een sterke vakbondsbeweging (UGTT) heeft als onderhandelaar opgetreden tussen de oppositie en de regering. Er is afgesproken dat de huidige regering ontslag zal nemen als de grondwet goedgekeurd is.

Lees meer op MO
Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons