Achtergrond

Ondernemers redden oude stad Yangon met nieuwe concepten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Yangon (Rangoon), eens het Parijs van het Oosten, veranderde begin jaren ’60 van een sprankelende multiculturele stad in een plek waar de tijd stil stond. Jarenlange militaire onderdrukking was de oorzaak. Recent is Burma wakker gekust door democratisering, maar de schuchtere nieuwe openheid brengt de stad in een stroomversnelling. De verleiding is groot om monumentale, verwaarloosde panden te vervangen door nieuwe, hoge bebouwing. Dat het ook anders kan, bewijzen inventieve ondernemers met hart voor hun stad en geschiedenis. 

Wandelend langs Pansodan straat, is het niet moeilijk je te wanen in de oude koloniale setting, met de grandeur van prestigieuze bankkantoren, kolossale overheidsgebouwen en prachtige herenhuizen. In het begin van de vorige eeuw was Rangoon het bruisend economische hart en kosmopolitisch centrum van Zuidoost-Azië. Mede door de lucratieve handel in rubber, hout, rijst en opium was er geld en dat werd getoond. Het grootste moderne warenhuis van Azië, met de eerste roltrap en elektrische plafond ventilatoren, stond hier. 

Trots op erfgoed
In de stad liggen veel gebouwen er vervallen of verlaten bij, maar nu er langzaamaan zicht is op verbetering – iedereen wacht met spanning op de eerste democratische verkiezingen eind dit jaar – worden er stappen gezet om de stad moderner en leefbaarder te maken. Dit betekent dat oude gebouwen plaats hebben moeten maken voor efficiëntere complexen. Gelukkig zijn de Burmezen trots op hun erfgoed en mede onder leiding van de Yangon Heritage Trust worden er verwoede pogingen gedaan om het karakter van de stad te behouden. Het oude warenhuis is inmiddels volledig opgeknapt en er zijn serieuze plannen om het hoofdkantoor van de Burma Railway Headquarters uit 1896 volledig in oude staat te herstellen.

Restauranteigenaar brengt oude cultuur tot leven in Yangon, Birma

 

De 24-jarige Htet Myet Oo.

Niet alleen de Heritage Trust doet er alles aan om onpersoonlijke nieuwbouw te weren. De charme van de stad in combinatie met de belofte van succes, trekt ook nu weer ondernemers aan uit heel Azië en daarbuiten. Met creatieve ondernemingsplannen en een laagje verf, blazen zij een frisse wind door de oude stad. Onder hen ook de 24-jarige Htet Myet Oo. Hij reisde in 2012 met een kersverse Bachelor economie op zak en gelukkige kinderherinneringen terug naar zijn moederland, dat hij op zijn 4e met zijn familie verliet. Htet is deel van een gedreven generatie, gespitst op het behouden van hun cultuur maar dan wel in een modern jasje. Na een tijd van herontdekken middels zijn populaire facebook pagina  “the burma side of life”, besloot hij zijn eigen theehuis te openen, geïnspireerd op de bruisende theehuis-cultuur die zo eigen is aan Burma. “Rangoon Teahouse” kan inmiddels een succes genoemd worden.  

Rijstnoedels in rijke visbouillon
Overal in Yangon vind je drukke cafeetjes op straat, waar men onder genot van een kop Burmese thee en een traditionele snack de dag doorneemt of de krant leest. Theehuis-eten bestaat uit een spannende mix van Indiase snacks –samosas, parathas en naan, maar ook Chinese lekkernijen (noodles, gestoomde broodjes) en klassiekers uit de Burmese keuken zoals de beroemde mohinga (rijstnoedels in een rijke visbouillon met verschillende toppings) en la phat thoke (theebladeren salade). De theehuis-cultuur is de letterlijke manifestatie van een smeltkroes – een blauwdruk van Yangon’s unieke cultuur. 

Eten uit BirmaEen klassieker uit de Burmese keuken.

 

Htet wil de velen expats en toeristen, die Burma inmiddels ook weten te vinden, laten deelnemen aan deze cultuur. De meesten durven de snacks niet op de hoek van de straat te proeven en daar wil Rangoon Teahouse verandering in brengen. Na maanden intensieve voorbereiding, is het gelukt om de traditionele gerechten te maken met lokaal ingekochte en verse ingrediënten – maar zonder de smaakversterkers waarvan de meeste lokale theehuizen gebruik maken om kosten te drukken. Op het menu staan ook 16 soorten la phet yay, Burmese melkthee met een specifieke verhouding van zwarte thee, gestoomde en gecondenseerde melk.  De diverse cocktails met een lokale twist en een ruime keuze uit wijn en bier geven Rangoon Tea House een eigentijdse uitstraling. Zo gaat Htet het Burmese eten als een van de meest smaakvolle keukens ter wereld op de kaart zetten. 

Teak in plaats van plastic
Het succes is ook te danken aan het schitterende gebouw waarin Rangoon Tea House is gevestigd. Htet wist de hand te leggen op een mooie ruimte in een vervallen koloniaal kantoorpand aan de Pansodan, hartje Yangon. De houten trap, de hoge plafonds, grote ramen en ouderwetse ventilatoren; het brengt je terug naar de hoogtijdagen van Yangon toen teak in plaats van plastic de stijl van het interieur bepaalde.

Htet is trots op het feit dat de helft van zijn klanten Burmezen zijn. Kennelijk vinden ze zijn hogere prijzen voor de traditionele gerechten de moeite waard. Zo drukt Htet ook zijn stempel op de lokale beleving van Burmees eten. Daarbij werken leveranciers graag met Htet en zijn team en doen hun best om aan zijn specifieke eisen te voldoen. “There's a lot of good to be done by working with the markets to get the best possible products. Best part of my job is actually seeing how everyone benefits, all the way down to the farmers.”

Unieke kans
Het opknappen en investeren in cultureel erfgoed brengt de stad op lange termijn meer waarde dan snelle modernisering. Yangon is een van de weinige Aziatische steden waar men die keuze nog heeft – een unieke kans. Met zijn culturele bewustzijn draagt Htet eigenhandig bij aan de wederopbouw van Yangon. Ondernemers zoals hij verdienen alle steun die we hen als reizigers kunnen bieden. 

Wil je een voorproefje van bruisend Yangon? Download dan de iDiscover Yangon City Walks app van het Nederlandse bureau Urban Discovery. De app is kosteloos te downloaden via de AppStore. De downtown Yangon wandeling is gratis en geeft beeldend weer wat je van deze spannende stad kunt verwachten. Voor de overige wandelingen betaal je USD1,99. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons