Achtergrond

‘Olieramp Golf van Mexico ergste ooit’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De olielaag die sinds de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon op het wateroppervlak van de Golf van Mexico drijft en zeldzame diersoorten als de roodhalsreiger, de zeeschilpad en de blauwvintonijn bedreigt, trekt momenteel de meeste aandacht. Toch zouden de minder zichtbare gevolgen van het olielek minstens zo erg, zo niet erger kunnen zijn. Dat schrijft John Schobben, het hoofd van de afdeling Milieu bij IMARES, het instituut voor marien ecologisch onderzoek van Wageningen UR in een commentaar op de site van de universiteit.

 

VS explosie deepwater horizon
Explosie op de Deepwater Horizon
Foto’s US Coast Guard

 

Kankerverwekkend“Het unieke van dit diepgelegen lek is dat de naar boven borrelende olie zo’n 1500 meter aflegt naar de oppervlakte. Onderweg lost een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid toxische stoffen, direct in het omringende zeewater op”, zegt Schobben. Te denken valt aan kankerverwekkende polycyclische aromaten

 

 

 

 

Een ander minder zichtbaar, maar wel schadelijk effect is dat de olie in de vorm van een fijne emulsie onder het wateroppervlak oplost. De olie-emulsie verstopt het spijsverteringsmechanisme van organismen die voedsel opnemen via het filtreren van water zoals schelpdieren en zoöplankton. Deze organismen zijn op hun beurt weer voedsel voor andere dieren.

 

 

 

Het kan veel erger
Volgens Kees Camphuysen van onderzoekscentrum NIOZ worden de gevolgen van de olieramp overdreven. In een opinieartikel in NRC Handelsblad van 10 mei schrijft hij dat het veel erger kan: “Het is gelukkig geen zware olie, de Golf van Mexico is niet zo’n kwetsbaar stuk zee met een uitbundig zeeleven.” Het is vooral de kust die ecologisch kwetsbaar is, maar de lichte olie verdampt relatief snel en breekt sneller af dan in koudere oorden, aldus Camphuysen.

 

 

De olievlek wordt momenteel bestreden met chemicaliën die de olie oplossen, dit kan volgens Schobben de onzichtbare gevolgen versterken. “De olielaag lost weliswaar op, maar breekt niet af. De olie heeft vervolgens onder water zijn effect.” Door het inzetten van de chemische middelen die de oliefilm op het wateroppervlak verwijderen kan echter wel worden voorkomen dat de olie de stranden van Louisiana en Mississippi bereikt en de kreken en de moerassen binnendringt.  Het plaatsen van schermen en drijvende slurven rond olievlekken, vindt Schobben ook een effectieve bestrijdingsmaatregel. “Je kunt de olie daardoor indikken en opzuigen.” 

 

‘Valuation of ecosystems’

Ondanks de sombere vooruitzichten rond deze olieramp, denkt Schobben dat de Amerikanen dit soort catastrofes effectief kunnen aanpakken. De VS kennen een ver ontwikkelde ‘valuation of ecosystems‘, een economische waardering van ecosystemen en onderdelen. Op basis daarvan kunnen schadeclaims worden gedaan en herstelmaatregelen afgedwongen. “Daar kunnen wij in Europa nog wat van leren.”

BP lobby succsesvol
In een opinieartikel in NRC Handelsblad (zie ook kader) bekritiseert Liesbeth van Tongeren, tot voor kort directeur van Greenpeace en nu kandidaat Kamerlid voor GroenLinks, de houding van BP. Het bedrijf wist te voorkomen dat er een reserve-afsluitklep moest worden geïnstalleerd bij het platform. In Brazilië en Noorwegen zijn zulke systemen verplicht, schrijft Van Tongeren. Het vliegverbod boven het rampgebied komt BP goed uit, want nu is er nauwelijks beeldmateriaal van de ramp zelf. Reddingswerkzaamheden komen wel uigebreid in beeld, signaleert Van Tongeren in haar bijdrage.

 

 

 

 

 

 

Haar zuigt olie op

Bekijk hier de video van Matter of Trust, een ngo die haar inzamelt om olievlekken te stoppen:

 

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 mei 10:18

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons