'Olie- en mijnbouwindustrie medeschuldig aan fraude'

25-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens het rapport 'Tijd voor openheid' van de Britse actiegroep Global Witness komt veel geld in verkeerde handen. 'Gewone burgers hebben geen informatie over wat er gebeurt met het geld,' stelt G. Hayman van Global Witness.

De contracten die regeringen en bedrijven sluiten, bevatten vaak een geheime clausule waarin beide partijen beloven niet bekend te maken om hoeveel geld het in totaal gaat. Ook in hun eigen land kunnen de internationale bedrijven niet worden gedwongen om dit openbaar te maken.

Aandeelhouders

In het rapport staan een aantal aanbevelingen die een einde moeten maken aan de ondoorzichtige praktijken die met de handel in olie en mijnbouwproducten gepaard gaan. De bedrijven moeten wettelijk gedwongen worden, bijvoorbeeld via hun aandeelhouders, om bekend te maken hoeveel geld ze betalen aan een land. Dit zou weinig kosten, beschermt de bedrijfsreputatie en zal een eerlijker concurrentie tot gevolg hebben, aldus Global Witness.

Instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds moeten op hun beurt openheid van zaken eisen bij regeringen over de winsten op olie, gas en mijnbouwproducten. Als de landen weigeren moeten de donororganisaties de financiële steun terugtrekken.

Geheime bankrekeningen

De actiegroep nam vijf arme landen onder de loep en constateert grote misstanden. Zo wordt in Angola een kwart van de oliewinst van het land illegaal opgestreken. President Dos Santos heeft grote sommen geld op geheime bankrekeningen in het buitenland staan, aldus Global Witness.

In Congo Brazzaville heeft oliegigant Total zojuist een nieuw maar volkomen ondoorzichtig contract afgesloten met de regering. Voorts beschuldigt de actiegroep de president van Kazakhstan, Nazarbayev, ervan dat hij buitenlandse bedrijven 1 miljard dollar in staatsfondsen op buitenlandse rekeningen heeft laten storten. Volgens Global Witness om een politieke rivaal pootje te lappen.

In Equatoriaal Guinea zijn de olie-inkomsten staatsgeheim, volgens president Obiang. Feit is dat oliemaatschappijen geld hebben gestort op een Amerikaanse particuliere bankrekening. Met het geld van deze rekening heeft de president luxueuze huizen gekocht voor zichzelf en zijn familie. Volgens Obiang deed hij dat echter van eigen geld.

Tenslotte zijn volgens Global Witness de winsten op fosfaatmijnen in Nauru, een klein eilandje in de Stille Oceaan, over de balk gegooid. Dit terwijl het eilandstaatje op de rand van bankroet balanceert.

 

Global Witness

Reacties