Achtergrond

Nog steeds geweld in ‘bloedkolenregio’ Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aan geweld en bedreigingen in de Colombiaanse regio Cesar is nog steeds geen eind gekomen. Vorige week nog werd Néstor Iván Martínez, leider van een gemeenschap in Cesar, om het leven gebracht. Al sinds 1996 vermoorden en verjagen paramilitairen inwoners uit deze steenkoolrijke regio, waar ook Nederlandse leveranciers hun kolen kopen.

Martinez' gemeenschap verzette zich tegen de uitbreiding van kolenmijnen. In de afgelopen vier jaar zijn er tenminste tweehonderd mensen in de regio slachtoffer geworden van moordaanslagen of bedreigingen. In Cesar worden al lange tijd mensenrechten geschonden. Tussen 1996 en 2006 mensenrechten geschonden. 3.100 mensen zijn vermoord en 55.000 mensen van hun grond verdreven door paramilitairen. Mijndelfbedrijven Drummond en Prodeco betaalden paramilitairen en wisselden strategische informatie met ze uit, zo blijkt uit een rapport van PAX.

Het verhaal van de burgers

De executie van Martínez is het meest recente voorbeeld van dit soort mensenrechtenschendingen. Ook de vader van Maria Mendez werd vermoord door gemaskerde mannen. Ze vertelt hierover in een eerder interview met OneWorld. Maria woont in het Noorden van Cesar, waar haar vader Candido voor Drummond werkte. Maria reisde na de moord op haar vader door Europa om energieleveranciers bewust te maken van de erbarmelijke omstandigheden in Cesar.

Om met eigen ogen te aanschouwen waar een groot deel van de steenkolen in Nederland vandaan komen, reisde minister Lilianne Ploumen in 2014 af naar Colombia. De gewelddadige geschiedenis van het gebied was hier een van de oorzaken van. Ook klagen omwonenden en mijnwerkers over ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van de luchtvervuiling. Samen met kamerleden, NGO's en Nederlandse energiebedrijven praatte ze met de kolenbedrijven, vakbonden en burgers. Ook deelde Maria Mendez tijdens dit bezoek haar verhaal met de minister.

Bloedkolen in Nederland

Nederlandse energiebedrijven zijn de belangrijkste kopers van Colombiaanse steenkool. Ook uit de Cesar regio kopen Nederlandse leveranciers zoals NUON, Essent, Engie, E.ON en Delta nog steeds kolen op. PAX roept hen al lange tijd op dit niet te doen, maar hier wordt weinig gehoor aan gegeven. Nuon stelt in een eerder artikel van OneWorld het volgende: “Als we nu per direct stoppen met kolen inkopen, koopt een andere partij deze gewoon op, daarvoor is Nederland als land te klein om enige invloed uit te oefenen.”

Grimmig verleden

Eind jaren tachtig kwam Drummond naar Colombia, waar toen al 25 jaar een burgeroorlog woedde tussen linkse rebellen en paramilitaire groeperingen. De paramilitaire groeperingen terroriseerden burgers die mogelijk sympathiseerden met de rebellen. Ze moordden dorpen uit waar steenkool in de grond zat, of joegen de bevolking zoveel angst aan dat ze uit zichzelf vertrokken. Drummond ontkent stellig dat zij de paramilitairen gefinancierd zouden hebben. Maar ook vandaag de dag worden er nog steeds mensen die zich kritisch opstellen tegen de mijndelfbedrijven bedreigd, of in het geval van Martínez, vermoord.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons