Achtergrond

Niger dringt kindersterfte sterk terug

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 1990 stierven er 326 Nigeriaanse kinderen per 1000 kinderen onder de 5 jaar. In 2012 is dit aantal gedaald tot 114 sterfgevallen per 1000. Niger dringt de kindersterfte dus sterk terug.

Deze resultaten komen uit het ‘Lives on the Line’-rapport van Save the Children. Niger dankt de prestatie aan een combinatie van gratis gezondheidszorg voor kinderen en zwangere vrouwen, voedingsprogramma’s en de politieke wil om toegang tot basiskwaliteit gezondheidszorg te garanderen. “Niger heeft in zijn overheidsbeleid focus aangebracht en meer geld voor gezondheidszorg beschikbaar gemaakt”, zegt Marinke Ros, woordvoerder van Save the Children. “Met steun van organisaties als Save the Children zorgde de overheid voor voorlichtingsprogramma’s over gezondheidszorg.” Daarnaast helpen andere ontwikkelingsorganisaties Niger om een basiskwaliteit in de gezondheidszorg te waarborgen.

Waarschuwing
Het ‘Lives on the Line’-rapport waarschuwt landen die grote verbeteringen in de gezondheid van kinderen realiseren. Een grote afname van kindersterfte betekent namelijk niet dat alle kinderen toegang hebben tot een verbeterde gezondheidszorg. Bangladesh is daar een goed voorbeeld van, meent Ros. “Het land heeft een grote vooruitgang geboekt in de reductie van kindersterfte. Dit geldt echter alleen voor de bovenste lagen in de samenleving: kinderen die niet tot de allerarmsten behoren en voor medische hulp gemakkelijk bereikbaar zijn. De kindersterfte onder armen en moeilijk bereikbare kinderen is nauwelijks afgenomen.” Save the Children roept daarom overheden op om ook deze groepen met hun beleid hulp te bieden.

Lees het ‘Lives on the Line’-rapport hier en lees het artikel van Save the Children hier.
Foto: Krista Armstrong, Safe the Children.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons