Achtergrond

Niet op Iraniërs schieten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Iran kent maar liefst twintig miljoen gamers. Maar Westerse games waarin gescholden wordt en Iran soms zelf het doelwit is, bevallen hen niet.

Iran heeft sinds een paar jaar een actieve game-industrie. “Ons land telt minstens twintig miljoen gamers en sinds een aantal jaren ontwikkelen we onze eigen spelletjes,” zegt Behrouz Minaei, hoofd van de nationale stichting voor computerspelletjes in Teheran.

Hoewel Iraanse games als ‘Devil’s Den’, waarin Israëlische soldaten te grazen worden genomen, een directe reactie zijn op Westerse spelletjes waarin Iran het doelwit is, hebben de meeste Iraanse spelletjes andere thema’s. “Iraanse geschiedenis, mythologie en cultuur zijn onze hoofdthema’s. Dat maakt de spelletjes zo uniek,” zegt Minaei. Zijn stichting ondersteunt jonge Iraanse game-ontwikkelaars en organiseert een jaarlijks internationaal computer congres in Teheran.

Islamitische games
Net als bijna alles in Iran zijn ook videogames aan islamitische regels gebonden. “Magie, seksualiteit, tabak, alcohol en scheldwoorden zijn verboden, we moeten onze tradities in ere houden en maken ons zorgen over het effect van buitenlandse spelletjes op onze jeugd,” zegt Minaei.

Hij vertelt dat de Iraanse games als gevolg van de internationale sancties jaren achterlopen. “Het ontbreekt makers aan goede software. Bepaalde computer onderdelen worden niet aan ons verkocht,” zegt hij. De ontwikkelaars van het nieuwe spelletje ‘Black Gold’, waarbij je olie uit de grond haalt en met het verdiende geld op een slimme manier steden moet bouwen, weten daar alles van. “We zijn beperkt in wat we kunnen doen maar maken er het beste van,” zegt Amir en hij laat een voorproefje van het spel zien. Inderdaad is er een duidelijk kwaliteitsverschil met Westerse games.

Ter dood veroordeeld
Het Amerikaanse spel Battlefield, waarin Teheran in puin wordt geschoten, is op de zwarte markt van Teheran voor nog geen euro te koop. “Het is een mooi spel vanuit grafisch oogpunt, het is mooi gemaakt maar de verhaallijn is zwak. Het is niet reëel en Iraniers doden wordt door ons niet op prijs gesteld,” zegt Amir.

In januari dit jaar werd de Iraanse Amir Hekmati, een ontwikkelaar bij een Amerikaans gamebedrijf en voormalig marinier, door de Iraanse regering ter dood veroordeeld. Volgens Iran is Hekmati een spion voor de CIA. Hekmati werkte als ontwikkelaar voor Kuma Games, een bedrijf dat oorlogsspelletjes maakt gebaseerd op echte gebeurtenissen.  Zo kunnen gamers de zoektocht naar Osama bin Laden simuleren en de dood van de Libische leider Gadhafi naspelen. Bij een andere Kuma game, ‘Aanval op Iran’ draait het om het vinden van kernwapens.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons