Achtergrond

Niet nog een keer 1 miljard eraf

Afgelopen woensdag riep Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind alle partijen die tegen de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn bijeen. Want geld wegnemen bij de allerarmsten kunnen we niet maken, vindt hij. Hij begon de twitteractie #1mrdvoorOS.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Waarom komt u in actie?
“Het gaat hier om mensenlevens. Er wordt met dit regeerakkoord voor een tweede keer een miljard bij de allerarmsten weggehaald. Dit is geld dat gebruikt moet worden om onder andere moeder- en kindersterfte tegen te gaan, aids te bestrijden en kinderarbeid tegen te gaan. We zijn heel verontwaardigd, omdat dit soort bezuinigingen helemaal niet nodig zijn; dat hebben we met het Lente-akkoord laten zien. Toen hebben we de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking ook gewoon terug kunnen draaien. Dat zou opnieuw moeten lukken.”

Hoe gaat u dat doen?
“We zijn woensdag met het CDA, GroenLinks, SP, twintig ontwikkelingsorganisaties en mensen van de publieke omroep bij elkaar gekomen om het daarover te hebben. De publieke omroep laat vanaf 25 november een week lang documentaires over armoede zien. Het is de bedoeling dat ze dat niet alleen over armoede in Nederland doen, maar ook over armoede in Afrika. We hopen dat meer Nederlanders na het zien van die documentaires in verzet komen tegen de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Verder is er volgende week een debat over het regeerakkoord waarbij GroenLinks, SP en CU alternatieven voor de bezuinigingen zullen presenteren. Wat de CU graag wil zien is dat het ‘revolving fund’, het systeem waarbij ondernemers tegen een lage rente geld van de overheid lenen om in ontwikkelingslanden te investeren, omgezet wordt naar leningen gericht op échte armoedebestrijding.”

Wat vindt u precies van dat ‘revolving fund’?
“Ik vind het prima dat de regering bedrijven zover wil krijgen om in ontwikkelingslanden te investeren, zolang dat volgens de OESO-normen gebeurt, oftewel: geen kinderarbeid, eerlijke salarissen en fatsoenlijke werkomstandigheden. Ik vind het alleen wel kwalijk dat dat geld NU weggehaald wordt op plaatsen waar het echt niet gemist kan worden, namelijk bij de échte armoedebestrijding. Wat mij betreft blijft het fonds daarom gewoon bestaan, maar dan als iets extra’s, bovenop de 0,7% budget, niet ten koste van arme mensen in ontwikkelingslanen die helemaal niets hebben.”

Wat vindt u van samenwerken met het bedrijfsleven?
“Als het bedrijfsleven eerlijke banen creëert in ontwikkelingslanden, kan het wel, ja. Die banen helpen mensen aan een broodnodig inkomen. Waar we wel op moeten letten, is dat we ze niet met de ene hand een beetje geven en tegelijkertijd onze overtollige producten op hun markten dumpen of onze eigen markten voor hun producten afschermen. Als we dat doen, ontnemen we die lokale boeren hun inkomen meteen weer en daar schieten ze nog steeds niets mee op.
Ontwikkelingssamenwerking en Handel in één ministerie verenigen kan dan ook heel effectief zijn. Zo kunnen beide veel makkelijker dingen onderling afstemmen en eerlijke handel bevorderen. Als dat laatste gebeurt, versterken ze elkaar. Maar de budgetten mogen niet vermengd raken. Dan wordt het vrijuit geld wegnemen bij ontwikkelingssamenwerking tot er niets overblijft. Straks gaat al het geld dat voor Afrika bedoeld was op aan piraterijbestrijding. Dat moeten we voorkomen.”

Denkt u dat uw initiatief gaat werken?
“Ik put hoop uit alle commotie rond de zorgpremie. Het is op dit moment nog even wachten of er ook zoveel reactie op de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking komt als op de zorgpremie. Ik zie wel dat er steeds meer particuliere acties komen. Ik ben zelf een twitteractie genaamd ‘#1mrdvoorOS’ begonnen. Daarop krijg ik al flink veel reacties. Hopelijk realiseren mensen zich dat de wereld groter is dan alleen de Nederlandse zorgpremies. Er zijn mensen in ontwikkelingslanden die helemaal geen zorgpremie hebben, laat staan zorg.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons