Achtergrond

Movies That Matter: vechten voor mensenrechten in Den Haag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Presidentsdochter in ballingschap
Een docu over de Nigeriaanse banneling Hafsat Abiola die sinds de dood van haar ouders vecht voor democratie en welvaart in haar thuisland. The Supreme Price vertelt het verhaal van Abiola, die in Harvard studeerde toen haar vader, de populaire Moshood Abiola, tot president van Nigeria werd gekozen in 1993. Het leger, dat tot die tijd de dienst uitmaakte in het land, negeerde de verkiezingsuitslag en gooide Abiola in de gevangenis. Zijn echtgenote, Kudirat Abiola, nam zijn taken over en groeide uit tot het gezicht van de landelijke democratiseringsbeweging. In 1996 wordt ze doodgeschoten tijdens een protest voor de vrijlating van haar echtgenoot. Twee jaar later overlijdt ook vader Moshood Abiola onder verdachte omstandigheden in de gevangenis. In The Supreme Price ziet de kijker hoe dochter Hafsa Abiola zich in ballingschap geleidelijk aan ontpopt tot een uitgesproken activist die de militaire dictatuur in haar thuisland bestrijdt en zich hard maakt voor de democratische idealen van haar ouders.

De straat op in het Midden-Oosten
In We are the Giant wordt een aantal jonge activisten uit Libië, Syrië en Bahrein geportretteerd ten tijde van de massale opstanden die in 2011 de Arabische wereld op zijn grondvesten deed schudden. De zusters Maryam en Zainab al-Khawaja uit Bahrein protesteren op vreedzame wijze tegen het repressieve bewind van de koninklijke familie in hun land. De eerste jaren van hun leven brachten ze als banneling in Denemarken door omwille van hun vader, de bekende mensenrechtenactivist Abdulhadi al Khawaja. Ze keren terug naar Bahrein om deel te nemen aan prodemocratische protesten die op bloedige wijze worden neergeslagen. Zowel Maryams vader als zus verdwijnen kort nadien in de gevangenis. Maryam zelf vlucht opnieuw naar Denemarken en zet vanuit daar de strijd voor democratie en vrijheid voort.

Jamaicaanse homohaat
The Abominable Crime belicht een schaduwzijde van het Jamaica dat vooral bekendstaat om de muzikale tradities en het zonnige klimaat: de gewelddadige repressie van homoseksuelen die in het land aan de orde van de dag is. De documentaire vertelt het verhaal van Simone Edwards, een jonge lesbische moeder die naar Nederland vlucht na een moordaanslag te hebben overleefd, en van homoactivist Maurice Tomlinson die uitwijkt naar Canada wanneer foto’s van zijn huwelijk met een Canadese priester op de voorpagina van de lokale krant verschijnen. Tegenwoordig reist hij wekelijks af naar Jamaica om met gevaar voor eigen leven de juridische strijd tegen Jamaicas discriminerende homowetgeving aan te gaan.

Corruptie en straffeloosheid in Guatemala
Burden of Peace vertelt het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de vrouw die tot ieders verrassing in 2010 werd benoemd tot hoofd van het Guatemalteekse Openbaar Ministerie. Deze positie was doorgaans gereserveerd voor mannelijke kandidaten met goede connecties binnen het leger of de upperclass. Paz y Paz is als vrouw een onwaarschijnlijke kandidate, zeker gezien haar kritische houding ten opzichte van het leger en grote bedrijven. In het door geweld verscheurde Guatemala voert ze een ongekend succesvolle strijd tegen straffeloosheid en criminaliteit, totdat ze door de corrupte machthebbers wordt afgezet. Ondanks dat ze binnen een jaar het aantal onopgeloste moorden terugdringt van 99 naar 70 procent en oud-dictator Efraín Rios Montt veroordeeld weet te krijgen voor genocide wordt het werk haar onmogelijk gemaakt door de heersende elite. Ze wordt voortijdig uit haar functie ontslagen en vlucht halsoverkop naar de Verenigde Staten nadat haar persoonlijke beveiliging per direct wordt stopgezet.

Het begin van Edward Snowden
In CITIZENFOUR, het derde deel van haar trilogie over het Amerika van na 9/11, zoomt regisseuse Laura Poitras in op het discutabele gedrag van de nationale veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten. Poitras was al een jaar met haar documentaire bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een afzender die schuilging onder het pseudoniem ‘Citizen Four’. Deze anonieme klokkenluider schreef dat hij bewijzen had van grootschalige illegale afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA) . vijf maanden later vloog Poitras samen met verslaggevers Glenn Greenwald en Ewen MacAskill van The Guardian naar Hongkong, waar ze vanaf het begin de gesprekken filmde met de man die later bekend zou worden als Edward Snowden. Het resultaat is een gedetailleerd ooggetuigenverslag van de gesprekken in de hotelkamer van Edward Snowden, maar laat ook de verstrekkende gevolgen zien van een van de meest spraakmakende schandalen in de recente geschiedenis. Edward Snowden is als enige van de geselecteerde activisten niet aanwezig op het filmfestival.

Het Movies That Matter Festival vindt plaats van 20 t/m 28 maart in Den Haag. Tien geselecteerde films en hun hoofdrolspelers dingen tijdens het festival mee naar de twee A Matter of ACT Awards voor de beste film. De volledige lijst met films en activisten vindt u hier.

OneWorld geeft een feestelijke avond en een gratis overnachting in hotel Mercure weg om het Movies that Matter Festival bij te wonen. Beantwoord uiterlijk maandag 16 maart de vraag en maak kans op dit exclusieve arrangement!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons