Achtergrond

‘Mobieltje maakt infrastructuur niet overbodig’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De laatste jaren zijn veel nieuwe technieken in Afrika geïntroduceerd zoals zonnekookstellen en verbeterde landbouwmethodes, maar geen van die technieken slaat zo aan als het mobieltje. Het aantal mensen met een mobiele telefoon in Afrika is gegroeid van 16 miljoen in 2000 tot 376 miljoen in 2008. Zestig procent van de bevolking heeft een mobieltje of er toegang toe. De komst van de mobiele telefoon heeft Afrika de aanleg van een netwerk voor vaste telefonie bespaard.

AppleMark
Reclame voor Malitel in Mali
(cc) Lukey Dargons

Impact onvoldoende onderzocht
Bovendien zijn dankzij mobieltjes voor veel Afrikanen zaken als bankieren binnen handbereik gekomen en is het makkelijker geworden om prijzen van landbouwproducten en informatie over banen op te zoeken. De gsm heeft dan ook een enorme impact op Afrika.

Hoe groot die invloed op de economische groei in het continent is, is echter nog onvoldoende onderzocht, schrijven ontwikkelingseconomen Jenny Aker en econoom Isaac Mbiti in het Journal of Economic Perspectives. En wil Afrika het volle pond uit de gsm halen, dan blijven investeringen in de gewone infrastructuur nodig.

Die Keniase boer die dankzij internet prijzen voor landbouwproducten kan opvragen heeft immers evengoed nog wegen nodig om zijn producten te kunnen verhandelen. En dankzij de komst van mobiele telefonie kunnen bedrijven misschien makkelijker orders binnenhalen, maar als de stroom dagelijks een paar uur uitvalt dan kun je nog steeds je productiviteit niet goed verhogen.

LEAD Technologies Inc. V1.01
Meer weten over ict en ontwikkeling? Zet ons dossier Digitale Kansen bij je favorieten!

 

Dure hobbyEen andere kanttekening die de twee economen bij alle jubelverhalen over de zegeningen van mobiele telefoons voor Afrika plaatsen, is dat veel mensen weliswaar een SIM-kaart hebben maar geen toestel. Ze zijn afhankelijk van anderen die wel een telefoon hebben.

 

 

 

Ook is het mobieltje nog niet in elk land even ingeburgerd. Zo heeft 2 procent van de Ethiopïers toegang tot een mobiele telefoon, tegen 98 procent van de inwoners van Botswana. Het bereik van mobiele netwerken laat vaak te wensen over. Ten slotte is telefoneren voor veel Afrikanen nog een luxeproduct. Zo kost een minuut bellen in Niger 38 dollarcent per minuut. Dat is 40 procent van het gemiddelde dagelijkse inkomen.

 

 

Foto boven: Belcontainer in Zuid-Afrika (cc) Esther Dyson.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons