Achtergrond

Mobieltje kan ook zonder internet nuttig zijn

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Dit is dé technologie voor Afrika,” stelt Amos Gichamba. De 26-jarige Keniaan ontwierp een eenvoudig sms-systeem, waarmee boeren belangrijke informatie over marktprijzen kunnen ontvangen. Gichamba, die opgroeide op een zuivelboerderij, verbaasde zich over het verschil in het bedrag dat de zuivelboeren ontvangen voor hun melk, en de prijs waarvoor de handelaren het doorverkopen aan zuivelbedrijven. “De boeren krijgen heel weinig geld, voor een heleboel werk,” vertelde hij aan CNN. Door een gebrek aan informatie konden de boeren uitgebuit worden, denkt hij.
 

Apps en SMS
Voor veel hippe apps heb je een smartphone nodig, die meer kan dan alleen bellen en SMSen. In dit artikel gaat het om eenvoudiger sms-diensten, waar geen internet voor nodig is. Veel mensen voor wie de apps bedoeld zijn, hebben GSM telefoons zonder internet mogelijkheden (GPRS, UMTS, wifi) of satellietnavigatie (GPS).
Een voorbeeld van hoe een basale SMS applicatie kan worden gebruikt in ontwikkelingslanden is Ushahidi, een platform waaraan iedereen via sms, mms of internet informatie kan toevoegen.

Voorloper
Volgens Jessica Colaco, een 27-jarige app-ontwikkelaar en onderzoeker aan de universiteit van Nairobi, is Afrika zelfs voorloper op het gebied van de ontwikkeling van apps die in rurale gebieden gebruikt kunnen worden, en die de levens van mensen kunnen verbeteren.

Stijn van der Krogt van de ontwikkelingsorganisatie IICD vindt deze visie erg optimistisch. “Veel boeren kunnen niet lezen of spreken niet de juiste taal. Bovendien zijn er nog nauwelijks zinvolle applicaties ontwikkeld. Bedrijven kunnen er geen geld mee verdienen, dus doen ze het niet.” Volgens Van der Krogt is het de taak van ngo’s om de ontwikkeling van dit soort toepassingen te stimuleren. “Het probleem is alleen niet het gebrek aan technologische kwaliteit, maar het gebrek aan geld. We moeten onderhandelen met bedrijven om een toegankelijke prijs voor dit soort diensten te bepalen.”

 

 
 

Radio
Volgens een rapport van de International Telecommunication Union (ITU) groeit mobiel telefoongebruik in Afrika de laatste jaren met wel 50 procent per jaar. Dat is sneller dan elk ander continent. Het rapport laat ook zien dat 28 procent van alle Afrikanen in 2009 een mobiele telefoon bezat. Daar tegenover staat dat slechts vijf procent van de bevolking internet gebruikt.
 

kiwanja_kenya_fieldwork_1_250pxh
(cc) Nathan Eagle

Van der Krogt van IICD heeft echter zijn twijfels over het heilig verklaren van mobiele telefonie. “De euforie over de mogelijkheden van mobiele telefonie is een beetje een hype. Een aantal jaar geleden dacht men dat internet de redding van Afrika zou zijn, later was het de satelliet verbinding en nu weer dit. Mobiele telefonie is een heel belangrijke extra mogelijkheid, maar het is niet dé oplossing. Het gaat juist om de combinatie van al deze middelen. Radio is nog steeds heel effectief in Afrika. We gebruiken bijvoorbeeld de radio om mensen te stimuleren naar een internetcafé te gaan.”
 

Foto boven: Reclame voor mobiele telefonie in Oeganda (cc) Kiwanja.net

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons