Achtergrond

Minder kinderen sterven in millenniumdorpen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de millenniumdorpen is de kindersterfte bij kinderen jonger dan vijf jaar in drie jaar tijd met 32 procent gedaald ten opzichte van gewone dorpen. De Millenium Villages zijn dorpen waarbij de millenniumdoelen voor gezondheid, onderwijs, landbouw en andere ontwikkelingsbehoeften gelijktijdig worden aangepakt. Het tien jaar lopende programma is bedacht door de econoom Jeffrey Sachs en heeft momenteel dorpen in tien Afrikaanse landen zoals Uganda, Mali en Malawi. In totaal zijn er meer dan 500 000 dorpsbewoners.

Het idee is dat met een klein bedrag een gemeenschap zelfvoorzienend wordt. Er wordt in de dorpen ongeveer 120 dollar ontwikkelingshulp per persoon per jaar uitgegeven. Dit bedrag is door de VN vastgesteld met als doel extreme armoede en andere problemen op te lossen maar wordt op het grootste gedeelte van het Afrikaanse platteland niet gehaald. Van deze 120 dollar gaat ongeveer 25 dollar naar gezondheidszorg. Ter vergelijking: in welvarende landen geeft een persoon gemiddeld 3000 dollar per jaar uit aan gezondheidszorg.

Het dalen van de kindersterfte is grotendeels te danken aan wat Sachs beschrijft als “quick wins”, zoals basis-immunisatie en een anti-malaria muskieten-net voor elk gezin. Op het gebied van gezondheidszorg wordt gestreefd naar betere water- en sanitaire voorzieningen, betere wegen, het bouwen van medische klinieken en ziekenhuizen en de training van community health workers. Andere eenvoudige oplossingen tegen armoede zijn nieuwe landbouwmiddelen zoals kwalitatief betere zaden, en schoolmaterialen.

Oprichter Jeffrey Sachs: ‘’De resultaten van de dorpen zijn verbluffend. Je ziet dat met een minimaal bedrag optimale resultaten kan worden bereikt. Dat veel welvarende landen bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking reduceren of zelfs stopzetten baart me zorgen. We vragen niet om de maan. Met een klein bedrag kun je hele dorpen veranderen. Het is een stukje algemene betrokkenheid.’’

Verder lezen.

Foto (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons