Achtergrond

Migratietop: ‘Reguleren slimmer dan repressie’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De slotverklaring van het Global Forum on Migration and Development  (GFMD) laat er geen twijfel over bestaan: Landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het verbeteren van de situatie waarin migranten verkeren.

De vraag die centraal staat tijdens dit jaarlijks terugkerend forum (zie kader) is hoe migratie een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van zowel landen van herkomst, als landen van bestemming.

Ieder jaar sturen migranten wereldwijd zo’n 316 miljard dollar naar familie in hun landen van herkomst, de zogenoemde remittances. Dat is een veelvoud van het bedrag dat regeringen jaarlijks aan ontwikkelingshulp besteden. Steeds meer regeringen en ngo’s’s zien in deze geldstroom een middel om ontwikkeling te bevorderen.

tijuana_cc_250pw
Kunst op grensmuur, Tijuana, Mexico (cc)

Illegalen
De discussies werden dit jaar echter gedomineerd door het gebrek aan rechten van migranten. Er werd gepraat over migranten die sterven tijdens de overtocht, muren die gebouwd worden bij grenzen, uitbuiting, gebrek aan arbeidsrechten, het strafrechtelijk vervolgen van migranten zonder verblijfsvergunning en deportaties.

De aanwezigen maakten een gezamenlijke analyse van de situatie van ongedocumenteerden. In de EU zijn dat tussen de twee en vier miljoen, in de VS ongeveer twaalf miljoen mensen. Volgens experts is repressie en het strafbaar stellen van illegaliteit geen oplossing omdat het juist een averechts effect heeft.

In plaats kunnen landen van herkomst en van bestemming beter samenwerken om migratie zoveel mogelijk reguleren, concludeert het forum. De veiligheid van vrouwen en kinderen is de eerste prioriteit voor verbetering omdat juist onder hen veel slachtoffers zijn van mensenhandel en seksuele uitbuiting, aldus de slotverklaring.

Negatief imago
Verschillende Zuid-Amerikaanse landen beschuldigden de Europese Unie van het voeren van een steeds restrictiever en harder migratiebeleid. Een afgevaardigde uit Bolivia zei dat de landen in Europa te weinig hun best doen om het imago van migranten uit de negatieve sfeer te houden.
En ook hier is de slotverklaring duidelijk over: “De stereotypen die de discussies rondom migratie domineren, vormen de belangrijkste bron voor vreemdelingenhaat, racisme en discriminatie. Regeringen moeten er alles aan doen om stereotypen die migratie in verband brengen met criminaliteit, terrorisme en onveiligheid, zo snel mogelijk te elimineren.”

Concrete actie
Het vijfde migratieforum vindt volgend jaar plaats in Zwitserland. De Zwitserse ambassadeur voor internationale migratie Eduard Gnesa, kondigde aan dat het forum dan kleiner van opzet zal zijn en meer gericht op concrete acties. Want er ligt dit jaar weliswaar een stevige verklaring, onduidelijk blijft of en hoe de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht.

 

Jaarlijks migratieforum
Afgevaardigden uit 140 landen kwamen vorige week samen in Puerto Vallarta, Mexico. Naast overheidsvertegenwoordigers waren ook maatschappelijke organisaties, wetenschappers en bedrijven aanwezig tijdens de Civil Society Days. De conclusies van het forum zijn niet bindend maar worden wel meegenomen naar de VN top over migratie in 2013. Dan zullen regeringsleiders afspraken maken over een meer globale aanpak van kwesties rondom migratie.

 

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder bij La Ruta, een initiatief van Noticias.

Foto boven: bord bij de grens van Mexico en de Verenigde Staten (cc) Kevin Walsh

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons