Achtergrond

Mexico heft gezondheidstaks: ook in Nederland?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mexicanen moeten door een gezondheidstaks meer betalen voor cola, zoutjes en chocolade. In Nederland bestaat zo’n taks nog niet, terwijl we barsten van de voedingsdeskundigen en kennis over gezond leven.

Een Mexicaan betaalt 1 peso (ruim 5 eurocent) meer voor elke liter suikerhoudende frisdrank. Hij ziet daarnaast de prijzen van andere ongezonde producten, zoals borrelnootjes en pindakaas, met 5 procent stijgen.

Deze nieuwe maatregelen van de Mexicaanse Senatoren komen niet uit de lucht vallen: Mexico heeft de hoogste Coca-Colaconsumptie per hoofd van de bevolking in de wereld. In het land hebben 70 miljoen mensen overgewicht. Acht van de tien Mexicaanse kinderen zijn te dik en tien miljoen mensen lijden aan diabetes, meldt de NOS.

Achterlopers
Mexico is niet het enige land dat accijns op ongezonde producten invoert. Hongarije heeft sinds 2011 een ‘chipsbelasting’, voor alle gezouten en gesuikerde koekjes, energiedrankjes en voorverpakte taarten, meldt Trouw

Volgens het CBS is vier op de tien Nederlanders te zwaar. We hebben echter genoeg kennis over gezonde voeding en weten dat we veel stimulatie nodig hebben voordat we onze eetgewoontes daadwerkelijk aanpassen. Waarom lopen we dan achter op dit gebied en voert de overheid geen accijns in op vet, zoet of zout voedsel?

3D-supermarkt
De Vrije Universiteit in Amsterdam deed in 2012 onderzoek naar het effect van accijns op het aankoopgedrag van Nederlanders, door middel van een 3D-supermarkt. Proefpersonen deden op de computer boodschappen, zoals ze dat in het echt ook zouden doen. De prijzen voor ongezond voedsel lagen in de 3D-supermarkt hoger dan normaal en gezond voedsel had flinke kortingen. Uit het onderzoek blijkt dat 25 procent extra belasting op chips mensen niet afremt het product te kopen. Dat geldt ook voor 25 procent korting op gezonde producten: er werd niet meer groente en fruit verkocht. Pas als de korting op gezonde producten 50 procent was, dan sloeg de krenterige Nederlander toe. Het lijkt er dus op dat belasting op stroopwafels en dropjes in Nederland vrijwel geen effect heeft. Nederlanders willen alleen gezond leven als dat écht veel goedkoper wordt.

Lees meer op: NOS
Foto door Sébastien Garnier op: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons