Met laptop en beamer de Sahel in

11-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

De organisatie Sahel Solidarité geeft al jaren voorlichting over hygiëne en watergebruik in Burkina Faso. Gestimuleerd door de organisatie IICD uit Den Haag wilden de medewerkers weleens een nieuwe aanpak proberen. Ze kregen computertraining, internettoegang en de spullen die nodig zijn voor een multimedia-presentatie.

 

Miep Lenoir van IICD bezocht het project eind juli. Met een laptop, een beamer, een generator en een digitale camera togen de voorlichters naar Guimba, een dorpje dat geen elektriciteit heeft.

 

ict burkina presentatie hygiene publiek_iicdEen laken, gespannen tussen twee stokken, diende als filmscherm. De bewoners van Guimba kregen een voorlichtingsfilm en een Powerpoint-presentatie te zien. Ook werden foto's getoond, die twee jongeren uit het dorp eerder hadden gemaakt. Ze waren bij hun buren op zoek gegaan naar voorbeelden van goede en slechte hygiëne.

 

ICT voor ontwikkeling

 

De technische snufjes moeten zorgen dat de boodschap beter overkomt. ´Een jaar geleden werd er nog voorlichting gegeven met behulp van foto´s´, zegt Lenoir. Het International Institute for Communication and Development (IICD) helpt organisaties in ontwikkelingslanden aan kennis en apparatuur om bij hun werk meer gebruik te maken van ict.

 

Al die moderne technieken maken natuurlijk indruk in een afgelegen dorp als Guimba. ´Maar ik geloof dat de boodschap ook is overgekomen´, zegt Lenoir.

 

Het enige minpuntje aan de bijeenkomst is volgens Lenoir de lage opkomst van vrouwen. Zij hadden het te druk met hun werk op het land. Sahel Solidarité zal de avond daarom nog eens herhalen als de vrouwen het minder druk hebben, in het droge seizoen.

 

 

 

Reacties