Meer invloed voor vrouw positief voor gezin

11-12-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat stelt The State of the World's Children 2007, het jaarlijkse Unicef-rapport over de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd. Sierra Leone is volgens het rapport het beroerdste land om als kind in op te groeien.

Volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties lopen kinderen in gezinnen, waarin besluiten buiten de vrouw om worden genomen, het grootste risico om ondervoed te raken. Als Zuid-Aziatische vrouwen meer te zeggen zouden hebben, waren er 13 miljoen minder kinderen in die regio ondervoed.

Unicef-rapporteurs onderzochten de 'staat van de gezinsdemocratie' in 30 verschillende landen.

Als de mannen beslissen over de gezinsuitgaven, blijkt minder geld te gaan naar gezondheidszorg en voeding. De vader is bovendien vaak degene die de laatste stem heeft over onder meer de vraag of een kind een dokter moet zien of niet. Die situatie komt de gezondheid van die kinderen niet ten goede.

Onderwijs en werk

De onderzoekers wijzen erop dat het gebrek aan kansen voor vrouwen op een goede opleiding dan wel een geschikte baan bijdraagt aan de gender-ongelijkheid en armoede in het gezin.

Vrouwen in ontwikkelingslanden met een baan maken bovendien meer uren dan mannen en besteden sowieso meer tijd aan het huishouden.

De positie van vrouwen in het gezin is vergelijkbaar met de positie van vrouwen in de politiek. Hoe meer vrouwen er politiek invloedrijke functies vervullen, des te meer geld wordt besteed aan sociale voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en kinderen.


 

Nederlandse samenvatting van het rapport
The State of the World's Children 2007

Reacties