Achtergrond

Media bloeien in bloedig Somalië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In een land waar al twintig jaar een burgeroorlog woedt, verwacht je misschien geen bloeiende journalistiek. Toch is dit het geval in Somalië. De radio groeit het hardst. Er zijn ongeveer dertig radiostations in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Het precieze aantal is niet bekend. Er komen continu nieuwe radiostations bij als andere verdwijnen.

Ook de krantenoplages groeien. In 1992 werd de drukpers van de staat geplunderd, maar kranten bleven bestaan door ‘s nachts te verschijnen. Nu zijn er zeven kranten met een oplage tussen de 500 en 1000. Er is ook een online krant die vooral wordt gelezen door Somalische diaspora.

De opleving heeft niet te maken met de veiligheid in het land. Somalië is het  gevaarlijkste land in Afrika voor media. Sinds 2013 zijn er 23 lokale journalisten vermoord. Vijf van die journalisten werkten voor Shabella Media Network, dat bestaat uit Shabella Radio – een van de meest populaire radiostations in Mogahishu – en de website Shabbele.net. De directeur Abdi Mohamed Ismaiil zegt dat hij wekelijks twee tot drie doodsbedreigingen krijgt.

Waarom kiezen Somaliërs voor een baan in de media? “Ik wil iets goeds doen voor mijn land”, is een veelgehoorde reden, volgens de nieuwssite allAfrica. Er zijn ook journalisten die beroemd willen worden. In Somalië is vanouds veel eerbied voor poëzie en verhalen, maar het salaris vertaalt zich er niet naar. Journalisten verdienen zo’n vijftig tot honderd dollar per maand, dat is amper het gemiddelde loon van een dagarbeider.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons