Achtergrond

Max Havelaar springlevend in Indonesië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820), is in Indonesië zelfs een ware held, omdat hij zich verzette tegen de uitbuiting van de ‘inlanders’ onder het koloniale bestuur. Alsof er na anderhalve eeuw niets is veranderd, wordt de bevolking in het Lebak van Dekker opnieuw onderdrukt door regenten die beweren democratisch te zijn gekozen. Maar uit onderzoek van de Nationale Anticorruptie Commissie (KPK) blijkt dat ze kiezers en zelfs een van de hoogste rechters in Jakarta omkochten. Het zijn politieke dynastieën die hun tentakels als een octopus in alle machtige bestuurlijke functies hebben zitten.

Flinke commissies
In de voetsporen van Multatuli hebben daarom studentenorganisaties en religieuze leiders uit de provincie Banten, het vroegere Lebak, het Front Max Havelaar opgericht om samen een einde te maken aan de frauduleuze praktijken van deze regenten.
Woordvoerder Rudy Ghani van het Front Max Havelaar vertelt dat de familie van gouverneur Ratu (koningin) Atut Chosiyah de machtigste en meest corrupte politieke dynastie van Banten is. Als de eerste hoogste vrouwelijke bestuurder van Indonesië hielp ze haar zus (plaatsvervangend regent), schoonzus (burgemeester), stiefmoeder (plaatsvervangend regent) en broers (parlementariërs) allemaal in het zadel. Het geld dat deze Koningin Atut voor gezondheidszorg en onderwijs vanuit Jakarta ontving, stak ze in mega-bouwprojecten waarbij ze flinke commissies opstreek. Een ander deel gebruikte ze om haar toch al luxe villa en kantoor te renoveren.

Terwijl de gezondheidszorg in haar provincie tot de minst ontwikkelde van het land behoort, gaf ze miljoenen roepies, overheidsgeld wel te verstaan, uit aan medische rekeningen van haar huisdieren. “Banten is de armste regio van Indonesië waar de helft van de kinderen niet eens naar school gaat”, vertelt woordvoerder Ghani van het Front Max Havelaar.

Misdaad loont
Inmiddels zitten gouverneur Atut en haar broer in voorarrest. Hun peperdure advocaten proberen aan te tonen dat de beschuldigingen op leugens zijn gebaseerd. Is Rudy niet bang dat het met zijn Front Max Havelaar net zo slecht afloop als destijds met bestuursambtenaar Dekker?  Multatuli (Latijns voor ik heb veel geleden) verloor uiteindelijk omdat het Indisch-Nederlandse bestuur liever de ogen sloot. In het tegenwoordige Indonesië ontspringen ook nog steeds veroordeelde hoge bestuurders de dans door zich eenmaal in de gevangenis vrij te kopen. Hun gestolen geld hoeven ze niet terug te geven waardoor de bevolking het gevoel houdt dat misdaad loont. Dekker vroeg nadat hij met zijn hoofd tegen de muur liep om eervol ontslag. “Wij blijven doorvechten. Wij hebben de publieke opinie mee. Al is Indonesië nog steeds geen super-democratie zoals Nederland. Wij hebben in tegenstelling tot de inlanders destijds heus wel wat te vertellen. We gaan met ons Max Havelaar Front door tot de laatste crimineel in de gevangenis zit. Noem het een eerbetoon aan Multatuli”, zegt een strijdbare woordvoerder Rudy.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons