Achtergrond

Mali: Fair trade katoen redt levens

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Katoen is een van de belangrijkste exportproducten van West- en Midden-Afrika. De uitvoer van ruwe katoen is in Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad goed voor 50-80% van de totale exportinkomsten. De sector levert direct en indirect werk op voor tientallen miljoenen mensen. Het leven van deze katoentelers is zwaar; ze krijgen weinig betaald en moeten vaak zonder bescherming met bestrijdingsmiddelen werken, deze chemicaliën komen via het grondwater in het drinkwater terecht.

Mali katoenboeren
Foto: Max Havelaar

Boeren die bij het Max Havelaar keurmerk zijn aangesloten krijgen een hogere prijs voor hun katoen dan gewone telers, ook stelt het keurmerk strenge eisen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit maakt een levensgroot verschil.

 
Giftig waswater
“Er gingen vroeger veel dorpsgenoten dood, maar ook vee”, vertelt N’Koro Bagayogo, hoofd van een coöperatie van katoentelers aan P+. “Vrouwen konden het veld niet eens op vanwege de pesticiden. Maar dan moesten ze de kleren van hun mannen wassen en stierven ze alsnog. Het waswater dat wegliep, werd door de kippen en de koeien en geiten gedronken. We moesten steeds meer dorpsgenoten begraven en raakten in de schulden. Wanneer de prijzen voor de katoen laag waren of de oogst tegenviel, konden we de kosten van de kunstmest en het gif niet aflossen.”

 

De directeur van de coöperatie in het groene zuiden van Mali ging in 2004 over op de teelt van biologische / fair trade katoen. Sindsdien groeit de productie gestaag. “In 2006-2007 verbouwden we op 74 hectare nog maar 26.000 kilo. Dit jaar hopen we 110 hectare te verbouwen met een oogst van ongeveer 50.000 kilo. Het is een goed jaar. De regens begonnen erg laat, maar het regende wel heel veel. Dan zijn de katoenbollen veel groter.”

Eerlijke handdoek
De kwaliteit van katoen uit Mali is een van de beste ter wereld, door de langere vezel. Dit maakt deze katoen ideaal voor eindproducten die heel vaak een wasbeurt nodig hebben, zoals het beddengoed en handdoeken van hotels, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, maar ook dienstkleding en uniformen. Om hotels over de streep te trekken om eerlijke handdoeken te gebruiken, startte Max Havelaar een hotelcampagne.

 

School
In 2004 werd de Dougourakoroni-coöperatie Fairtrade gecertificeerd. Met de eerste extra inkomsten besloten de boeren een school te bouwen. Een hele verbetering vergeleken met de lessen tot dan toe in de open lucht. Ook investeerden ze in droge en veilige katoenopslagplaatsen. Voor de toekomst hopen de katoentelers ook andere projecten te realiseren, zoals putten voor schoon drinkwater, een gezondheidscentrum, een zeepfabriek en taalcursussen. En ze willen investeren in de verbouw van maïs om voldoende voedsel in het gebied te garanderen.
 

 

Katoenproductie
Ongeveer tachtig landen ter wereld produceren katoen. China, de VS en India zijn samen goed voor ongeveer 60% van de wereldproductie. Inmiddels heeft India met 5 miljoen ton de VS ingehaald. Koploper is China met 7 miljoen ton. Na de VS volgen Pakistan, Brazilië, Uzbekistan en Turkije, en daarna volgt de zogenaamde CFA-zone, zoals de tien katoenproducerende francofone staten in West- en Midden-Afrika gezamenlijk vaak aangeduid worden. De CFA-zone is goed voor rond de 1 miljoen ton katoen per jaar. De West-Afrikaanse katoenlanden Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad horen tot de allerarmsten ter wereld en bungelen helemaal onderaan de Human Development Index.

Bron: Max Havelaar

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons