Achtergrond

Liberianen krijgen gratis Chinese les

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Chinese investeerders weten Afrika steeds vaker te vinden, zo ook Liberia. Chinese bedrijven knappen er met geld van de Wereldbank wegen op die tijdens de burgeroorlog verwoest zijn, bestieren hotels, restaurants en andere bedrijven. Onlangs tekende het Chinese mijnbouwbedrijf China Union een megadeal van 2,6 miljard dollar om ijzererts ten noorden van de hoofdstad Monrovia te gaan winnen.

 

Chinese radio
De Chinese bedrijvigheid brengt niet alleen een hoop geld maar ook flink wat Chinese migranten naar het West-Afrikaanse land. Om die migranten ter wille te zijn is er zelfs een Chineestalig radiostation in Liberia.

China Liberiaanse handelsdelegatie in Peking foto CC
Liberiaanse handelsdelegatie bezoekt
Peking, foto CC.

 

Vanwege de toenemende contacten tussen China en Liberia is het belangrijk dat de Engelstalige Liberianen Mandarijn leren, besloot Zhou Yuxiao, de Chinese ambassadeur in Monrovia. Zhou is een van de initiatiefnemers van de gratis Chinese lessen die sinds kort door leraar Li Peng vanuit een klaslokaaltje in het Samuel Doe stadion, het grootste stadion van Monrovia, worden bestiert.

 

 

De 57-jarige John Cooper is een van de deelnemers van de taallessen. “Liberianen staan vanuit de geschiedenis -Liberia is een republiek die door uit de Verenigde Staten teruggekeerde slaven is gesticht – dichter bij de Amerikanen dan bij de Chinezen, maar ironisch genoeg staan de Chinezen veel meer open voor ons dan de Amerikanen”, zei hij tegen een verslaggever van de BBC. “Als de Chinezen hier nog 25 jaar blijven dan is dat goed voor ons.”

 

Ongezien getekend
De Chinese ambassadeur hoopt dat niet alleen gewone Liberianen maar ook regeringsfunctionarissen Chinese lessen gaan volgen. “Nu worden de Chinese kopieën van bilaterale handelsverdragen ongelezen getekend, dat lijkt me geen goede zaak.”

 

Liberia is niet het enige Afrikaanse land waar het Mandarijn in opmars is. Inmiddels zijn er volgens Martyn Davies, directeur van het China studiecentrum aan de Zuidafrikaanse Stellenbosch universiteit, al 23 Chinese taalcentra in Afrika die met financiële steun uit China zijn opgericht. In Egypte is het na Engels zelfs de meest populaire buitenlandse taal onder studenten.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons