Lesotho’s taxichauffeurs raden besnijdenis aan tegen hiv

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lesotho is een van de landen waar hiv het meest voorkomt. Rond de 23 procent van de volwassen bevolking is besmet met het virus. Alleen Swaziland heeft een hoger percentage van mensen die besmet zijn met hiv.

Mannen die niet besneden zijn,  ontvangen het virus makkelijk en dragen bij aan verspreiding. Volgens de WHO is de kans dat besneden mannen het hiv-virus van een vrouw krijgen, zestig procent lager. Besnijdenis is niet afdoende als bescherming tegen hiv. Daarom krijgen mannen die instemmen met een behandeling, ook voorlichting over soa’s en het gebruik van condooms.

Maar door het taboe op besnijdenis gaan mannen er minder snel toe over. Taxibestuurder Tsitso Mokale zegt hierover tegen Aljazeera: ‘Vooral met de oudere mannen is het lastig om over besnijdenis te praten. Sommige van hen zijn bang voor de ingreep.’

Dit programma van de taxibestuurders is een samenwerking tussen Lesotho’s minister van gezondheid en de Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking USAID en hulporganisatie Jhpiego. De organisaties hebben voor taxibestuurders gekozen, omdat zij dagelijks met veel mensen in contact komen. De non-profitorganisatie Jhpiego betaalt meer dan 200 taxibestuurders 23 dollar voor elke vijf klanten die ze doorsturen naar een kliniek.

Dit initiatief is deel van een bredere nationale campagne Rola Katiba om mannen tussen de 15 en 29 jaar te bereiken. Per jaar raken 26.000 mensen besmet met hiv in Lesotho dat twee miljoen inwoners in totaal heeft.

De taxichauffeurs helpen ook fabeltjes over hiv en besnijdenis uit de wereld. ‘Sommige mannen zeggen dat ze nooit naar een kliniek gaan, omdat ze denken dat de dokters hun voorhuid weg koken’, zo zegt taxichauffeur Moholi Mosebetsi. Mosebetsi is blij dat hij de mensen kan helpen te leven zonder ziekte. Door te melden dat hij besneden is en alles goed met hem gaat, weet hij zijn klanten te overtuigen. 

Foto header: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons