Achtergrond

Leger Togo poetst imago op met gratis gezondheidszorg

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Gezondheidszorg is voor het leger een goede manier om van zijn gewelddadige imago af te komen,” zegt hoofdchirurg van het leger Badjona Songe. “Voordat we met deze medische campagne begonnen, werd het leger door de lokale bewoners gezien als een symbool van kracht en onderdrukking.” Maar nu maken de inwoners van Togo dus ook kennis met de zorgzame kant van de militairen.

In 2006 ging het slecht met de gezondheidszorg in  Togo.

* 7 van de 100 baby’s overleden bij de bevalling

* 49% van de bevallingen gebeurde zonder medisch toezicht

* per 10.000 inwoners was er nog niet eens 1 dokter beschikbaar.

De gratis gezondheidszorg wordt door de militairen vooral ingezet om de arme mensen in Togo te steunen. Kara is een van de armste districten van Togo. De gratis gezondheidszorg komt hier daarom heel goed van pas. Want volgens een berekening van de plaatselijke overheid, verdiende 75 procent van de circa 50.000 inwoners uit Noord-Kara in 2006 minder dan 300 Amerikaanse dollars per jaar. En dit is volgens de overheid het minimale bedrag dat mensen nodig hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Verder lijdt een kwart van de kinderen in Kara aan een chronisch tekort aan voedingsstoffen en is ruim 7 procent van de kinderen ernstig ondervoed. Zo blijkt uit een onderzoek van de VN.

Vriendelijke soldaten.
foto: cc

15.000 Vaccinaties
Hoewel het dus bekend is dat deze inwoners in penibele situaties verkeren, hebben de zorgzame militairen zich verkeken op het aantal patiënten. De 1200 militairen werden zij overdonderd door het aantal verzoeken. Zo verklaart militairchirurg Songne. “Het aantal patiënten was zelfs zo groot dat we helaas niet iedereen konden helpen. In samenwerking met het Ministerie van Gezondheid heeft het leger wel 27.000 gratis consulten gegeven, 132 operaties uitgevoerd en 15.000 mensen gevaccineerd tegen gele koorts, meningitis en de mazelen. De totale kosten bedroegen 130.000 dollar en zijn gefinancierd door het Ministerie van Defensie,” vertelt Songne.

 

 

In Togo brak het geweld in februari 2005 uit na het overlijden van president Gnassingbe Eyadema die er ruim 38 jaar zat.

 

De nieuwe verkiezingen in Togo hebben ruim 400 mensen het leven gekost, zo meldt het AD.

Ook zouden vele mensen zijn misbruikt en gemarteld. De schuld ligt grotendeels bij de staatsgroepen maar ook de oppositie, aldus een rapport van de VN. 

 

Mensenrechtenorganisaties meldden dat veel mensen gewond raakten door willekeurig geweld.

Verder zijn ruim 30.000 mensen naar buurlanden gevlucht, zo schreef een Expat van de Wereldomroep. 

Kadri Tankari, een afgevaardigde van WHO in Togo, vindt de gratis gezondheidszorgcampagne een goed initiatief. “In de meeste Afrikaanse landen is het nationale gezondheidssysteem zo zwak dat de overheidsinstellingen van het Ministerie van Gezondheid dit probleem niet alleen aan kunnen. Het leger kan voor zeer efficiënte ondersteuning zorgen, zeker in afgelegen gebieden,” zegt hij.

Songne ziet het liefst dat ook de plaatselijke leiders zich tot het leger zullen wenden voor gratis gezondheidszorg. “We willen dat een kantonrechter naar ons toe komt en zegt dat hij die hernia en struma niet meer in zijn kanton wil zien.” Bovendien droomt hij van de dag dat burgers het leger echt vertrouwen.

Maar Ajavon Zeus, voorzitter van de ngo ‘Collective of Associations against Impunity in Togo’ (CASIT) is sceptisch en denkt dat dit niet zo snel zal gebeuren. Volgens hem moeten de militairen hun goede gedrag daarom nog wel even voortzetten. “Verzoening is een langdurig proces dat uit heel veel verschillende factoren bestaat en niet slechts uit enkele daden.”

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons