Achtergrond

“Leef een grote voetafdruk! Hoe meer afval hoe beter”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“We willen allemaal wel een beetje minder autorijden”, begon Braungart woensdag zijn speech op een dag over het Nieuwe Ondernemen, georganiseerd door MVO Nederland. “Maar een beetje minder is niet goed, het is even slecht. Als je het milieu een beetje minder vernietigt, blijf je het vernietigen. Een beetje beschermen is geen bescherming.”

stoelcomponenten

Een stoel kan

helemaal uit elkaar.

“Alles moet veilig terug”
Braungart stelt dat je de dingen niet minder slecht moet doen, maar de goede dingen beter. Die filosofie bedacht hij samen met zijn Amerikaanse collega en architect William McDonough, het idee dat alles wat we produceren veilig terug moet kunnen in de grond.

Dus maak afbreekbare, composteerbare T-shirts bijvoorbeeld. Die kun je gewoon in de natuur weggooien. Dat afval is mest voor voedsel. Of maak een biologisch afbreekbare fles waarin een zaadje is ingebouwd. Gooi het weg en er groeit iets moois uit de grond.

Het is als de natuur zelf, al het afval van bomen en dieren is voeding voor natuur of nieuwe gewassen. Zo ontstaat er een gesloten, circulaire economie en lossen we ons afvalprobleem op. Sterker nog, hoe meer afval hoe beter, want dat betekent meer voeding voor gewassen. Afval = voedsel. En we hoeven ons dus niet schuldig te voelen als we meer consumeren.

 Braungart en McDonough schreven het boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’ en adviseerden vele politici en bedrijven, waaronder autoproducent Ford.

Behalve over biologische voedingsmiddelen spreekt Braungart over technische ‘voedingsmiddelen’. We zouden alle producten zo moeten fabriceren dat we alle onderdelen opnieuw kunnen gebruiken. Alle onderdelen van een oude stoel zouden onderdelen moeten zijn voor de nieuwe stoel. De producten leggen zo geen weg af van de wieg naar het graf, maar van de wieg naar de wieg (cradle to cradle).
 

 

 

VPRO’s Tegenlicht over Afval-Voedsel

MVO Nederland

Meer over ‘cradle to cradle’
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons