Achtergrond

Kwakye: ‘Migranten kunnen werelden verbinden’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op vrijdag 27 januari lanceert actrice en presentatrice Georgina Kwakye Pimp My Village. Deze stichting richt zich op migranten die iets willen terugdoen voor hun geboorteland. Voorlopig gaat het daarbij om Ghana, Congo, Rwanda en Somalië. Via de site kunnen donoren een dorp ‘pimpen’ op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en community building. Ze kunnen precies aangeven wat zij willen ondersteunen, en nagaan waaraan hun geld wordt besteed.

1. Hoe is het idee voor Pimp My Village ontstaan?
“Mijn vader komt uit Ghana. In zijn geboortedorp Biemso, in het Ashantidistrict, heeft hij met zijn Kwakye Foundation projecten opgezet waaronder een ziekenhuis en een school. Toen ik in 2005 een documentaire over zijn ontwikkelingswerk in Ghana maakte, zag ik hoe midden in de bushbush een efficiënt werkend ziekenhuis ontstond, waar nu artsen werken die via het ziekenfonds worden betaald – vrij nieuw voor Ghana. Het is zo’n mooie manier waarop mijn vader, migrant en hartchirurg, iets terugdoet voor zijn geboorteland! Ik bedacht dat we deze vorm van ontwikkelingshulp met meer migranten zouden moeten kunnen organiseren.”

2. Wat wil je bereiken?
“Met stichting Pimp My Village willen we ontwikkelingswerk door migranten verder uitbreiden, liefst wereldwijd. We willen groeien tot een organisatie die tussen een grote ngo en particulier initiatief in zit. In eerste instantie richten we ons op Afrikaanse landen; we hebben inmiddels contacten met migrantenorganisaties die met succes projecten in Congo, Rwanda en Somalië steunen. Samen met hen en de lokale bevolking bedenken we hoe de situatie ter plekke kan worden verbeterd.”

3. Wat kunnen migranten toevoegen aan ontwikkelingssamenwerking?
“Het blijkt best moeilijk om succesvolle hulpprojecten op te zetten in landen als Ghana. Mensen daar hebben toch een andere werkwijze. Voor een educatief project hadden we bijvoorbeeld het plan om talentvolle kinderen te ondersteunen met een beurs. Maar zoiets gaat niet zonder overleg met dorpshoofden en bepaalde ceremonieën. Mensen denken heel anders, en migranten kunnen een brug slaan tussen die twee verschillende werelden. Over en weer kunnen we veel leren van elkaar. Daarom werken wij in Nederland met migrantenorganisaties die goede connecties hebben met lokale partners. Hun particuliere initiatieven hier maken gebruik van particuliere initiatieven daar. Daarnaast hebben migranten hechte contacten met familie, dorps- en landgenoten, en weten zij veel meer van het land dan buitenstaanders. Zij weten de weg, net als mijn vader.”

4. Wat houdt het ‘ innovatief donatiesysteem’ van Pimp My Village in?
“De site bestaat uit een gedetailleerde animatiewereld, met nagemaakte dorpen die je als bezoeker kunt ‘pimpen’. Je kunt er virtueel door die dorpen dwalen, door een school, een ziekenhuis, een dorpscentrum. Vervolgens kun je gericht kiezen waar je geld aan wilt besteden: een schooltas, ziekenhuisbed of naaimachine, en meteen doneren via een veilig betaalsysteem. Via de site word je met persoonlijke berichten op de hoogte gehouden van de voortgang van het project. We werken een beetje op dezelfde manier als de Novib, met bijvoorbeeld hun actie ‘Geef een geit cadeau’.”

5. Particuliere initiatieven werken niet altijd even professioneel. Hoe vermijd je valkuilen als symptoombestrijding?
“Belangrijk doel van Pimp My Village is deskundigheid inzetten. De migrantenorganisaties waarmee wij werken hebben allemaal de knowhow in huis. Vaak zijn ze opgericht door hoogopgeleide vluchtelingen, die naast hun baan hier gewoon doorgaan met ontwikkelingswerk in hun geboorteland. De Ghanese Richard Yeboart bijvoorbeeld heeft via zijn stichting NeViSo het initiatief genomen voor Roots for Development, dat trainingen verzorgt voor young professionals die zich willen inzetten voor hulpprojecten. We proberen die valkuilen te vermijden, maar realiseren ons ook dat we met PimpMyVillage in een beginfase verkeren. Toch willen we, naast armoede structureel bestrijden, ook aan noodhulp doen: mensenlevens redden door malaria te bestrijden. Zo heeft het ziekenhuis in Biemso nu ook een ambulance, waardoor mensen op tijd kunnen worden behandeld. Het werk vordert in kleine stappen.”

Meer info: www.pimpmyvillage.nl
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons