‘Kinderslavernij nog absoluut geen verleden tijd’

26-03-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Wereldwijd zijn meer dan 218 miljoen kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar die kinderarbeid doen. Van die groep, doen 126 miljoen kinderen gevaarlijk werk. 8,4 miljoen kinderen werken in zulke erbarmelijke omstandigheden dat ze volgens Save the Children het beste als moderne slavernij kunnen worden omschreven.

 

Anno 2007 is het volgens de organisatie nog mogelijk om voor 35 euro een kind te kopen. In het rapport 'The Small Hands of Slavery', brengt Save the Children de acht meest voorkomende vormen van kinderslavernij over het voetlicht waaronder kinderhandel, gedwongen mijnarbeid, kindsoldaten en kinderprostitutie (zie kader).

 

Chronische armoede

 

De kinderen worden volgens Save the Children met fysiek en psychisch geweld

Kinderslavernij in cijfers

 

Handel: Jaarlijks worden er 1,2 miljoen kinderen ter wereld verhandeld ook naar West-Europa. Bendes die zich met de mensenhandel bezighouden verdienen hier jaarlijks naar schatting 32 miljard dollar mee.

Kinderprostitutie: Wereldwijd zijn 1,8 miljoen kinderen betrokken bij prostitutie en kinderporno.

Kinderarbeid: 218 miljoen kinderen werken, 8,4 miljoen doen dat gedwongen of omdat hun ouders een schuld hebben. Alleen al in India gaat het om 15 miljoen kinderen.

Mijnwerkers: Ongeveer 1 miljoen kinderen riskeren hun leven door in gevaarlijke mijnen te werken.

Landbouw: 132 miljoen kinderen onder de 15 jaar werken in de landbouw. In Kazachstan werken kinderen soms twaalf uur per dag zeven dagen per week in de katoen- en tabaksteelt.

Kindsoldaten: 300.000 kinderen onder de 15 jaar vechten mee met legers en rebellengroeperingen.

Kindhuwelijken: Eén van de meest verborgen vormen van kindslavernij volgens Save the Children. Het komt zelfs voor dat meisjes van 4 jaar oud al worden uitgehuwelijkt en daarna binnenshuis gehouden.

Huishoudelijk werk: Miljoenen kinderen worden gedwongen om als huishoudelijke hulp te werken. De kinderen maken lange dagen en worden vaak mishandeld en seksueel misbruikt.

Bron: 'The Small Hands of Slavery', Save the Children

gedwongen om te werken. Maar chronische armoede en familieschulden spelen ook een rol bij het ontstaan en in stand houden van kindslavernij.
 

 

De 10-jarige Roshni uit India bijvoorbeeld. Nadat haar vader in de schulden raakte, moesten zij en haar broertje bij een plaatselijke tapijtweverij gaan werken. 'We moeten hard werken in de weverij', vertelde ze aan de samenstellers van het rapport. 'Ik verdien 40 roepie per dag (minder dan een euro). Mijn hele salaris gaat naar mijn ouders zodat zij hun negen kinderen te eten kunnen geven.'

 

Goederen

 

'Miljoenen kinderen worden als goederen behandeld', zegt Jasmine Whitbread, directeur van Save the Children. 'Ze worden naar believen verhuurd of verkocht en leven onder erbarmelijke omstandigheden.'

 

Regeringen doen volgens de kinderrechtenorganisatie niet genoeg om de omstandigheden waaronder kinderen werken en leven te verbeteren. Save the Children grijpt de herdenking van de afschaffing van de transatlantische slavenhandel dan ook aan om regeringen op te roepen om onmiddellijk in actie te komen.

 

Door fair trade producten te kopen en te lobbyen bij hun regering kunnen gewone burgers volgens de organisatie ook een steentje bijdragen aan de afschaffing van de moderne slavernij.

 

 

Save the Children

Reacties