Achtergrond

Kanniewaarzijn! 6 keer geen 1 april grap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ben jij al in de maling genomen vandaag? Het is weer 1 april, dus maak je borst maar nat. Bij OneWorld nemen we je niet bij de neus, maar wijzen we je op zes feitjes die helaas geen grapjes maar waarheid zijn.

Girl power
Het land met – relatief gezien – de meeste vrouwelijke ministers? Nicaragua, daar was 57 procent van de minsters een vrouw. Zweden scoort een tweede plek, en wordt gevolgd door Finland, Frankrijk, Kaapverdië en Noorwegen. In Europa is de hekkensluiter Griekenland met maar 5 procent vrouwelijke ministers.

Lees hier meer over man/vrouw verhoudingen op de werkvloer. Kijk in de OneWorld Data Atlas voor meer data over de carrieres van vrouwen wereldwijd.

Kindersterfte
Het kindersterftecijfer in sub-Sahara Afrika ligt 16 keer hoger dan in ontwikkelde landen. Het tegengaan van kindersterfte is een van millenniumdoelen. Naast onze berichtgeving over de millenniumdoelen, kun je in de Data Atlas ook zien of en hoeveel vooruitgang er is geboekt. Zo lijken onder meer Rwanda, Ethiopie en Niger op de goede weg.

Dag boom!
Tussen 2000 en 2010 ging er jaarlijks 13 miljoen hectare bos verloren. En dat is zonde, want tropische bossen zijn niet alleen de longen maar ook de zweetklieren van de aarde. Met name oude bomen nemen veel kooldioxide op; op onderstaande kaart zie je het percentage land waar (oude) bomen langer dan vijf meter groeien.

Water in je kleding
Met 7,500 liter water kun je zo’n 55 keer douchen – maar je kunt er ook 1 spijkerbroek van maken. Alleen all het verbouwen van het katoen voor in jouw jeans kost 7,500 liter water. Lees er meer over in dit NCDO rapport, check het OneWorld Water voor meer over de watervoetafdruk van je kleding, en leer hier alles over de waterverslinder onder de textielen.

foto: waterverslinder katoenWaterkoe
De productie van 1 kilo rundvlees kost ongeveer 15.000 liter water. Er is water nodig om het gras, het graan en de soja te produceren die dieren eten. Maar ook voor dieren zoals koeien zelf en het proces van slachten en verwerken kost water. Kortom: vlees heeft nogal een grote watervoetafdruk. De oplossing? Neem een voorbeeld aan de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken en schep iets minder vlees en vis op je bord!

Boterhammen
Nederlanders gooien samen dagelijks bijna tien miljoen boterhammen weg. Dat zijn bijna een half miljoen broden die elke dag de afvalbak ingaan! Nee, ook dit is geen broodje aap verhaal. 

Voedselverspilling

Dus, begin vandaag nog en verbeter de wereld door minder voedsel te verspillen. Lees hier meer over no food waste of check deze NCDO Factsheet over voedselverspilling.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons