Achtergrond

Kan Zuid-Afrika mensenhandel aanpakken?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Zuid-Afrika wordt gezien als een hot spot voor mensensmokkel in Afrika. Het WK 2010 biedt mensenhandelaars een goed excuus om slachtoffers naar het zuiden te lokken. “Mensenhandelaars gebruiken verschillende trucjes, waaronder de leugen dat Zuid-Afrika veel werkgelegenheid heeft gecreëerd voor het WK,” vertelt de Ethiopische minister van Werk en Sociale Zaken Zenebu Tadesse aan IRIN.

Obstakels

human trafficking
Foto: CC

Ethiopië is één van de landen waar veel slachtoffers van mensenhandel vandaan komen. Volgens de overheid gaat het om duizenden mensen per jaar, maar precieze aantallen blijven onduidelijk. Een nieuwe studie, uitgevoerd door Zuid-Afrika’s statutaire onderzoeksbureau Human Sciences Research Council (HSRC), laat zien dat vooral dit gebrek aan nauwkeurige informatie over de omvang van het probleem een groot obstakel is bij de preventie ervan.

Volgens professor Carol Allais, die het HSRC onderzoeksteam leidde, maakt ook het gebrek aan medewerking van de overheidsdepartementen het onderzoek moeilijk. Dat vertelde zij aan IPS. Sommige departementen weigerden het onderzoeksteam toegang te verschaffen tot de benodigde informatie.

Palermo Protocol
Een eerdere studie naar de preventie van mensenhandel, in 2007 gepubliceerd door UNESCO, stelde ook al dat de data hierover onvolledig zou zijn. Er zijn geen officiële statistieken, omdat politieagenten gegevens over mensensmokkel onderbrengen bij verschillende soorten delicten, bijvoorbeeld kidnapping of aanranding.

Zuid-Afrika heeft het Palermo Protocol ondertekend, dat het land verplicht om mensenhandel te onderzoeken en te berechten en slachtoffers te ondersteunen en beschermen. De inadequate dataverzameling is volgens de Verenigde Staten een teken van het falen van de overheid om dit protocol te vervullen.

Bewustwording
De onderzoekers adviseren Zuid-Afrika nu om te investeren in een grote bewustwordingscampagne, waarbij ook medewerkers van het justitiële systeem worden meegenomen. Op die manier kan de onwetendheid verkleind worden en zal er meer begrip gecreëerd worden. De Verenigde Staten hebben Zuid-Afrika al meerdere malen gewezen op het falende beleid en hebben ook druk uitgeoefend op de Zuid-Afrikaanse overheid om dit onderzoek uit te voeren. De VS mogen niet-humanitaire en niet-handelsgerelateerde hulp aan landen die niet aan de internationale protocollen voldoen, stopzetten.
 

De studie, die ook Lesotho, Swaziland en Zimbabwe omvat, laat weinig verrassingen zien: slachtoffers van mensenhandel zijn meestal vrouwen, meisjes en jongens, die worden gesmokkeld voor onder anderen prostitutie, pornografie, als huishoudelijk werkers, voor gedwongen arbeid of voor criminele activiteiten.
Het onderzoek ‘Tsireledzani‘ vond plaats in opdracht van de National Prosecuting Authority van het land.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons