Jeugdjournaals grote impact op samenleving

12-04-2007
Door: Sigrid Deters
Bron: Wereldomroep

 

Kinderen serieus nemen, dat is wat slechts weinig televisieprogramma's doen, meent Ole Chavannes, projectleider van Kids News Network (KNN). KNN is onderdeel van Free Voice, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie op het gebied van media. Chavannes: "De meeste landen hebben wel een kinderprogrammering op televisie, maar die bestaat alleen uit cartoons en comics. Het jeugdjournaal is dan het eerste programma op de buis waarin kinderen naar hun mening wordt gevraagd."

Boze brieven

De jeugdjournaals kunnen volgens Chavannes grote impact hebben op een samenleving. "Mensen, met name ouders, horen voor het eerst dat kinderen iets vinden over belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld de verkiezingen in Zambia. Kinderen zelf ontdekken dat er naar hen wordt geluisterd. De jeugdjournaals krijgen vaak positieve reacties van kinderen en boze brieven van ouders. Die vinden dat hun kinderen te mondig worden," grapt Chavannes er aan toe.

 

 

Mediapartners

Tot nu toe heeft het KNN jeugdjournaals opgericht in Afghanistan (Ayenda Sazan), Suriname (10 Minuten Jeugd Journaal), Zuid-Afrika (Kids News) en in Zambia. In onder meer Marokko, Peru en Indonesië is KNN bezig soortgelijke jeugdjournaals van de grond landen met jeugdjournaalte krijgen.

KNN werkt alleen in landen waar een redelijk onafhankelijke mediapartner is te vinden. Dat is niet in ieder land even gemakkelijk. In Afghanistan werkt het jeugdjournaal samen met de nationale televisiezender, die zelf nog maar nauwelijks is begonnen. In Zambia, waar de staatszenders een verlengde zijn van het propaganda-apparaat van de overheid, is het jeugdjournaal ondergebracht bij de enige onafhankelijke commerciële zender.

Taboes doorbreken

Ieder jeugdjournaal ziet er anders uit en pakt andere onderwerpen aan. "Dat moet ook wel", vertelt Chavannes, "want ieder land heeft een andere cultuur waarin andere onderwerpen belangrijk worden gevonden en anders gebracht moeten worden."

Kids News AfganistanZo doorbreekt het jeugdjournaal in Afghanistan veel taboes, alleen al omdat een van de presentatoren een meisje is en omdat de helft van de redactieleden vrouw is. Volgens Chavannes is bijna alles wat het jeugdjournaal daar laat zien vernieuwend en taboedoorbrekend. Chavannes: "Zij waren het eerste programma waarin een zingend kind was te zien, iets dat onder het Talibanregime ten strengste verboden was. En af en toe laten ze hun baarden staan en trekken ze talibangebied in om daar kinderen te vragen hoe zij leven."

Toch zijn er ook gemene delers te vinden in alle jeugdjournaals, meent Chavannes: "Dieren doen het in ieder land goed. En omdat kinderen zo eerlijk en direct zijn, maar een hoge aaibaarheidsfactor hebben, kunnen zij vragen stellen of antwoorden geven die volwassenen niet aandurven." Hij verwijst naar de uitzending van het jeugdjournaal in Zambia over de aankomende verkiezingen. "Kinderen zeggen gewoon tegen de president dat de verkiezingen vooral eerlijk moeten zijn."

Van elkaar leren

Onlangs was er een wereldtop over kinderen en media in Zuid-Afrika, waar ook de presentatrice van het Surinaamse '10 Minuten Jeugd Journaal', een producer uit Zambia en de chef van het Nederlandse jeugdjournaal Ronald Bartlema aanwezig waren. Daar zorgde een uitspraak van Bartlema volgens Chavannes voor een doorbraak. "Hij zei dat het Nederlandse jeugdjournaal ook veel leert van de makers van de overige jeugdjournaals. Dat is wat ik met het Kids News Network wil bereiken. Ik wil niet dat wij gaan vertellen hoe het moet, maar dat de journalisten wereldwijd van elkaar leren."

Dit artikel is - met toestemming - overgenomen van de Wereldomroep.

 

Het orginele artikel met videofragmenten

Reacties