Achtergrond

Internet maakt oorlogsgebied toegankelijk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 chat2

In september vindt in Nederland de grote vredesconferentie van het Nederlands actieplan 1325 plaats. Dit plan wil meer bekendheid voor VN-resolutie 1325, die stelt dat vrouwen meer betrokken moeten worden bij vredesprocessen. Daarnaast wil het actieplan de positie van vrouwen in conflictgebieden versterken en hen meer toegang geven tot besluitvormingsprocessen. Vier Nederlandse ministeries hebben zich aan het plan verbonden: Onderwijs, Defensie, Binnenlandse en Buitenlandse zaken.

Het platform Vrouwen en Duurzame Vrede, een samenwerkingsverband tussen allerlei organisaties (zie kader) nam het initiatief voor de vredesconferentie en houdt ook toezicht op de uitvoering van de resolutie door de ministeries. De conferentie met de naam VCA 1325 wordt onder meer ondersteund door Cordaid en NCDO.

Welke rol internet kan spelen bij groepsvorming bleek vorige week vrijdag. Toen vond in Utrecht in café Tumult een voorproefje van de vredesconferentie (zie kader rechts) plaats in de vorm van een e-conference. Vrouwen uit Nederland, Soedan, Kashmir en Afghanistan konden chatten met vooraanstaande vrouwelijke leiders in hun land van herkomst. Via een groot scherm las een hele groep vrouwen tegelijk mee. De vrouwelijke leiders die aan de andere kant van de lijn zaten in Soedan, Kashmir en Afghanistan, komen in september live naar Nederland voor de echte conferentie. Ook komen dan vrouwen uit de Balkan, het Grote merengebied in Afrika en Israël-Palestina over.
 

Coalitievorming
Het eerste online contact gaf al een aardig beeld van wat chat kan bijdragen aan coalitievorming. De vrouwen in Kashmir waren zeer blij met het directe contact. Zo´n 25 vrouwen van de stichting Hope, die probeert vrouwen te mobiliseren, waren bijeen op kantoor vroeg in de avond. Ze hadden uren gewacht, omdat de techniek het aan Nederlandse kant liet afweten, maar uiteindelijk lukte het via een simpel Yahoo-account toch contact te krijgen.

Kashmir
De vrouwen riepen vanuit Kashmir op tot aandacht voor hun positie tussen twee ´atomic neighbours´, India en Pakistan. Ze zitten zelf aan Pakistaanse zijde van de grens. Ze gaven aan heel blij te zijn met dit contact en het internet ook te willen inzetten voor een conferentie met Indiase vrouwen over resolutie 1325. Omdat het contact met de Afghaanse vrouwen niet lukte, besloot de Afghaanse afvaardiging in Utrecht mee te doen met de Kashmir-chat. Afghaanse Afifa Nasim nodigde de Kashmirse vrouwen uit voor een grensoverschrijdende samenwerking, waar de vrouwen van Hope enthousiast op ingingen. Op de bijeenkomst in Utrecht kwamen zo´n 40 mensen af. In september komen er 30 vrouwen uit de zes regio´s en zullen ook Nederlandse asielzoekers, statushouders en ´gewone´ Nederlanders worden uitgenodigd.

Nieuwe chatsessies
Organisatrice Janne Poort van Eden wil de chat vaker inzetten, vooral omdat het gevoel met velen verbonden te worden erdoor versterkt wordt. “Het is zo al een beetje live, en een goede vooruitblik voor een werkelijke ontmoeting.” Ze wil na de conferentie op 16, 17 en 18 september nieuwe chatsessies organiseren. “Zo kun je de contacten tussen hier en daar warm houden. We zullen voor dan op zoek gaan naar een betrouwbare chatsite, die het wel doet maar tegelijkertijd geen gevaar oplevert voor de mensen daar als er informatie wordt doorgespeeld.

 

 

 Vrouwen en Duurzame Vrede bestaat uit:
Gender Concerns International
Business & Professional Women the Netherlands
IFOR Women Peacemakers Program
Multicultural Women Peacemakers Network Nederland
Nederlands Expertisecentrum Alternatieven voor Geweld
Commissie Rechten van de Vrouw van de Nederlandse Vrouwenraad
Vrouwen voor Vrede
Women’s International League for Peace and Freedom Nederland
St. Peacebrokers
St. Vrouwenorganisatie Nederland-Darfur

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons