Achtergrond

Internet in DR Congo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

Close up vragend
Rolph Menga

Uvira is een stad met ongeveer 40.000 inwoners die aan de noordkant van het Tanganyikameer ligt. Uvira grenst via water en weg aan Tanzania, Burundi, Rwanda en Zambia. Door de centrale ligging ten opzichte van de omringende landen, is Uvira het trieste middelpunt geweest van de vele gewapende conflicten die DR Congo heeft gekend.
 

 

Kindsoldaat

 

Menga: “De jeugd is het hardst getroffen door alle ellende. Jongeren zijn opgegroeid in een gewelddadige maatschappij; velen zijn kindsoldaat geweest. Vaak hebben ze geen idee hoe zij op een andere manier dan met geweld, vooruit kunnen komen in hun leven. Het is mijn droom om te laten zien dat je door het volgen van een opleiding ook een nieuwe toekomst kunt creëren. Zolang dat niet in Uvira lukt, vertrekken de jongeren naar Tanzania of Zuid-Afrika, waar zij een betere toekomst zien. Wij blijven straks achter met een vergrijsde bevolking.”

 

Computers in the NLInternet is volgens Menga de manier om jongeren met kennis in aanraking te laten komen. Vandaar dat hij op het idee kwam om een internetcentrum in Uvira op te zetten. Binnenkort hoopt hij de deuren daarvan te openen. “Ik droom van een stad waarin jongeren via internet communiceren met de rest van de wereld. Ik droom van onderwijs en informatie die voor iedereen toegankelijk is.

 

uvira mapReizen

 

Die toegankelijkheid laat nu nog te wensen over. Menga: “Men moet hier uren en uren reizen over onbegaanbare wegen om bij een internetcafé in een van onze buurlanden te komen. De mensen zijn verschrikkelijk arm hier en moeten eerst sparen voor de reis, om vervolgens voor vijf dollar per uur in contact te komen met de wereld buiten Uvira. Dat is toch schandalig! Bovendien zijn die lange reizen niet ongevaarlijk in deze regio.

 

Via NABUUR heeft Menga inmiddels hulp van buitenaf gekregen. “Eén van onze online vrijwilligers uit de Verenigde Staten heeft 24 computers, lesmateriaal en het vervoer daarvan geregeld. De zeecontainer komt op 8 augustus aan in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Voor het transport naar Uvira (28 kilometer) moeten we nog iets bedenken; iedereen met ideeën is meer dan welkom!

 

 

 

Burgeroorlog in DR Congo

 

Officieel duurde de burgeroorlog in de Democratische Republiek Congo (DR Congo) tot 2002. Maar voor honderdduizenden Congolezen is de tijd van conflicten en geweld nog lang niet voorbij. Vooral in het oosten van het immense land (grofweg even groot als West-Europa) laaien de gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen regelmatig op waardoor duizenden mensen telkens op de vlucht moeten slaan. Congo heeft veel bodemschatten zoals diamanten. Vaak gaan de gevechten over welke partij de controle heeft over deze natuurlijke rijkdommen. Naar schatting vier miljoen mensen zijn omgekomen sinds de burgeroorlog uitbrak, en miljoenen mensen zijn op de vlucht. Congo is extreem arm; er is een gebrek aan voedsel, onderdak en de meest elementaire gezondheidszorg. Jaren van voortdurende conflicten en vernielingen hebben hun sporen achtergelaten: het toch al zwakke gezondheidszorgsysteem is compleet ingestort, en vooral in het oosten zijn vliegtuigen, boten en motorfietsen soms de enige manier om bepaalde gebieden te bereiken.

(bron: Artsen zonder Grenzen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dit artikel is onderdeel van een serie interviews waarin projecten van NABUUR.com worden belicht. Het gaat om kleinschalige projecten die op initiatief van de lokale bevolking zijn gestart en die via NABUUR steun krijgen van online vrijwilligers.

Vrijwilligers van Nabuur.com doen vanuit huis vanachter hun computer een concrete taak voor een project. Een project van Nabuur.com. werd door bezoekers van OneWorld.nl verkozen tot de meest aansprekende actie van 2006.

 

 

 

 

 

Uvira op NABUUR

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons