Achtergrond

Internet als ontwikkelingswerker in Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wegen opgeknapt in Zuid-Afrika
Toen Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, zijn jaarlijkse speech aan het opstellen was, besloot hij op een vernieuwende manier gebruik te maken van crowdsourcing. Hij riep de inwoners van het land op om via Facebook en Twitter door te geven voor welke problemen zij meer aandacht wilden. Een overgroot deel van de bevolking gaf aan dat het aantal gaten in de autowegen de spuigaten uitliep. Samen met het ministerie van transport heeft Zuma vervolgens een budget van 2,1 miljoen vrijgemaakt voor grootschalig onderhoud van het wegennet. Niet alleen de hoofdwegen krijgen een beurt, ook de kleine wegen in de afgelegen delen van Zuid-Afrika worden niet vergeten.

nokia
Nokia gegevens (cc)

 

Medische zorg In RwandaHet groeiende aantal mobieltjes met internet zorgt in Rwanda voor innovatie in de zorg. Zo is er in een dokterspost in de buurt van de hoofdstad Kigali die gebruikt maakt van mobiele telefoons om direct  toegang te krijgen tot de medische dossiers van zwangere vrouwen. Deze dossiers staan in een online database, die alleen toegankelijk is met de mobieltjes. Naast de dossiers worden er ook tips en advies naar toekomstige moeders gestuurd. De universiteit van Columbia heeft samen met de Rwandese overheid zonnepanelen gedoneerd. Hierdoor kunnen de mobieltjes worden opgeladen en kan de computerdatabase met de medische dossiers worden onderhouden.
 

 

Wilde dieren spotten in Kenia
Al in 2004 zag natuurbeschermer Richard Leakey de kansen van internet voor  wilde dieren. Met de website wildlifedirect.org probeert hij een beter beeld te geven van de dierenpopulatie, stropers en andere diereninformatie en creëert hij een portaal voor donaties. Hij werkt samen met verschillende binnen- en buitenlandse dierenorganisaties. Natuurbeschermers worden door wildlifedirect geselecteerd en mogen een blog schrijven over hun omgeving. Wie dat wil kan hun blog volgen en eventueel donaties doen om de beschermers te steunen.

Bevoorrading van medicijnen in Kenia, Oeganda, Zambia en Malawi
Mensenrechtenactivisten in Kenia, Oeganda, Zambia en Malawi vonden dat hun overheden te weinig aandacht besteedden aan het chronisch tekort aan medicijnen in hun land. De activisten in besloten tastbaar bewijs te verzamelen, om zo een reactie of actie uit te lokken. Ze zijn bij klinieken en apotheken langsgegaan en registreerden wat er in voorraad is en wat niet. Via gecodeerde smsjes is de informatie over de tekorten van veelgebruikte medicijnen zoals malariapillen en aidsmedicatie naar de open-source website Ushahidi opgestuurd. Hier staat een kaart met de tekorten in beeld. In 2009 kreeg de zogenoemde Stock-Out campagne veel aandacht, vooral vanwege de innovatieve combinatie met nieuwe technologie. Op dit moment zijn de activisten van de Stock Out campagne niet meer actief op pad, maar de website is nog wel online. Medicijntekort is mede dankzij deze actie omhoog gekropen op de agenda van de Afrikaanse leiders.

Microfinanciering in Afrika
Het is niet nieuw, het ligt regelmatig onder vuur, maar het heeft zonder twijfel ook vaak succes. Microfinanciering. Dankzij het internet wordt deze vorm van ontwikkelingssteun steeds toegankelijker. Een goed voorbeeld is de website Kiva.org. Het is een internationale marktplaats voor microkrediet, waar donateurs zelf kunnen uitkiezen welke mensen of projecten zij willen steunen. Er worden vervolgens blogs gepubliceerd van de mensen die de financiering ontvangen. Op Kiva vinden de leners het doel waar zij geld aan willen uitlenen. Kiva is een soort tussenpersoon. De organisatie zorgt dat het geld via lokale instellingen aan de mensen wordt uitgeleend. Deze instellingen zorgen dat het geld ook weer terugkomt bij de lener. Naast Afrika, kunnen er via de website ook microfinancieringsprojecten in Azië en Latijns-Amerika worden uitgekozen.

Foto boven: Afrikaanse websites. Gemaakt door: White African (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons