Achtergrond

Internationaal belastingorgaan breekpunt op VN-congres Addis Abeba

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De rijke landen en de ontwikkelingslanden – ook wel de G77 genoemd – staan lijnrecht tegenover elkaar in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar deze week het internationale Financing for Development-congres plaatsvindt. Al maanden is er onderhandeld over een akkoord, waarin maatregelen worden opgenomen op gebied van ontwikkelingshulp, buitenlandse investeringen en belastingen. In Addis Abeba moesten nog een aantal zaken worden afgehandeld, waaronder een aantal belastingmaatregelen. Dat blijkt lastiger dan gedacht.

Wat is er aan de hand? Op het gebied van belastingen schiet het conceptakkoord (pdf), dat voor aanvang van het congres gepubliceerd werd, tekort, zeggen verschillende campagnegroepen. Een punt dat ontbreekt is de instelling van een internationaal, intergouvermenteel belastingorgaan (een Global Tax Body). Dat zou onder VN-vlag moeten opereren, vindt de G77. Zo'n instituut zou alle landen ter wereld een plekje aan de onderhandelingstafel geven als het gaat om internationaal belastingbeleid. Nu zitten alleen de rijke landen, die zijn verenigd in de OESO, aan die tafel.

Dat is een pijnpunt voor de landen van de G77. Voorop in het protest lopen Zuid-Afrika, Brazilie en India – landen die naast de G77 ook lid zijn van de G20. De Europese en Noord-Amerikaanse dominantie op het gebied van internationale beleidsorganisaties is al langer een doorn in het oog van deze landen. Mede daarom richtten zij vorig jaar een eigen ontwikkelingsbank op.

Maar de EU en de VS willen dat liever niet horen. Onder leiding van Groot-Brittannie en Frankrijk verzetten de onderhandelaars van deze landen zich in Addis Abeba heftig tegen het opnemen van een Global Tax Body in het akkoord. Hun standpunt: de afgelopen maanden hebben we onderhandeld, er ligt een akkoord, we hoeven er alleen nog een klap op te geven. Saillant detail: het conceptakkoord bevat geen zogenaamde brackets, bepalingen tussen haakjes die nog onder onderhandeling zijn. Onderhandelaars uit het westen zeggen nu dat de tekst die er lag daarom een definitieve tekst was. De G77 is het daar niet mee eens. Volgens hen was het conceptakkoord op een aantal punten, waaronder belastingen, nog volledig open voor onderhandeling.

De G77 kan het zich niet veroorloven de onderhandelingen in Addis Abeba te laten klappen. Vooral voor gastland Ethiopië zou dat een kleine ramp zijn

Maar de G77 kan het zich niet veroorloven de onderhandelingen in Addis Abeba te laten klappen. Vooral voor gastland Ethiopië zou dat een kleine ramp zijn: het is de eerste grote VN-top in Afrika en Ethiopië. De halve stad is afgesloten om alles rustig en geordend te laten verlopen. Maar ook de andere landen willen liever niet dat het zover komt. Dit jaar volgen nog twee grote conferenties, die weinig kans van slagen hebben als het nu misloopt. In september worden de nieuwe ontwikkelingsdoelen vastgesteld in New York, en in december moet er een internationaal klimaatakkoord gesloten worden in Parijs.

Op dit moment, dinsdagmiddag, heeft de G77 (voorgezeten door Zuid-Afrika) een coördinatievergadering. De vraag is: gaan ze hun strijd staken, of houden ze vol? Insiders verwachten dat daar vandaag nog geen uitsluitsel over te geven valt, hoewel het er even op leek dat de beslissing over de Global Tax Body, zou worden uitgesteld tot na het congres. In een minder publiek VN-lichaam, Ecosoc, zou daarover moeten worden beslist. Dat uitstel is nog niet bevestigd, maar zou een realistische uitkomst van de onderhandelingen kunnen zijn, is de verwachting. In dat geval is 'Addis', zoals het congres wordt genoemd, niet mislukt. Maar geslaagd kan het, wat de G77 en zeker campagnegroepen als ActionAid en Eurodad, dan ook niet worden genoemd.

Eva Schram is namens OneWorld aanwezig in Addis Abeba op het Financing for Development-congres. Op de momenten dat ze internet heeft, probeert ze via Twitter verslag te doen. Houd ook onze website in de gaten voor meer nieuws over de onderhandelingen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons