Intel maakt robuuste computer voor boeren India

30-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

De Community PC (gemeenschapscomputer) is bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik, bijvoorbeeld in een dorpshuis of een openbare internetkiosk. Volgens Intel is uit onderzoek gebleken dat er op het platteland duidelijk behoefte is aan computers, maar dat gewone pc's vaak niet bestand blijken tegen de veelal stoffige, warme en vochtige omgeving en de onbetrouwbare stroomvoorziening.

 

Intel maakt de computers niet zelf. Het bedrijf levert alleen het 'binnenwerk'; moederbord, processor en software. Computerproducent HCL Infosystems heeft volgens Indiase media al toegezegd de pc over een maand te kunnen leveren. Hoeveel het apparaat gaat kosten is nog niet bekendgemaakt.

 

Bij de presentatie van de pc woensdag, lanceerde Intel ook het Jaagruti-project, dat moet zorgen dat het platteland van India kan meeprofiteren van het digitale tijdperk. Door samenwerking met andere bedrijven, organisaties, scholen en overheden wil Intel zoveel mogelijk dorpen in India voorzien van een internetkiosk met de robuuste pc.

Op het Indiase platteland zijn de laatste jaren al veel internetkiosken ontstaan. Ze worden gerund door plaatselijke ondernemers en mensen kunnen er gebruik maken van allerlei digitale overheidsdiensten zoals het kadaster en de burgerlijke stand. 'Dit bespaart mensen tijd en geld omdat ze niet meer een hele dag hoeven te reizen naar de stad om papierwerk af te handelen. Ze kunnen nu naar een plaatselijke kiosk, waar een medewerker hun gegevens snel en goedkoop online invoert', aldus Intel in een persbericht.

 

Andere initiatieven

 

holeinthewallHet project van Intel is een van de vele projecten die erop zijn gericht om ook het arme deel van de wereldbevolking toegang te geven tot computertechnologie en internet. Het educatieve project Hole in the Wall bijvoorbeeld, heeft in de sloppenwijken van New Delhi en in enkele tientallen afgelegen dorpen computers geplaatst die zelfstandig door kinderen kunnen worden gebruikt. De computers zijn ingebouwd in de muur, als een pinautomaat.

 

 

laptop 100dollar foto DesignContinuum
De 100-dollar-laptop.
Foto: Design Continuum

 

Vorig jaar baarde de 100-dollar-laptop opzien. Deze laptop is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en is bedoeld voor schoolkinderen. De laptop is stevig gebouwd, opwindbaar en vooral goedkoop. Hij draait op het gratis besturingssysteem Linux.

 

 

De computer is niet beschikbaar voor particulieren, maar wordt verkocht aan regeringen, die moeten zorgen voor de verspreiding op scholen. Volgens een bericht woensdag in het Nederlandse HCC werkt ook Intel aan een dergelijke laptop. Die wordt wel wat duurder; ongeveer 400 dollar.

 

 

Persbericht Intel
Hole in the Wall

Reacties