Achtergrond

India: pistolen worden ploegscharen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

India wapenfabrikant
Lokale wapenfabrikant (cc).

“De lijken van criminelen bewaren we toch ook niet eindeloos, dus waarom zouden we dat wel met hun wapens doen”, zegt Abhyanand, de politiecommissaris die op het idee kwam om de geweren om te laten smelten tegen de BBC.

“Maar in plaats van deze wapens te vernietigen leek het me een mooi idee om ze tot tuingereedschap te recyclen zodat ze plattelandsbewoners kunnen helpen in het voorzien van hun levensonderhoud.”

Te taai
De eerste omsmeltactie op last van Abhyanand verliep echter niet geheel vlekkeloos. Het wapen, bleek te taai voor een lokale smid om te bewerken. De dichtstbijzijnde hoogoven moest uitkomst bieden.

In het naburige politiedistrict Muzaffarpur lukte het later wel om het inbeslaggenomen wapentuig van 37 politiekantoren door lokale smederijen om te laten smeden. Katta, zoals de lokaal geproduceerde pistolen heten, doen daar nu dienst als sikkel, schoffel en hark.

De politie van de deelstaat Bihar heeft aan inbeslaggenomen wapens geen gebrek. Samen met Uttar Pradesh is het de meest criminele staat van India. In 2010 kwamen 3.362 mensen om door geweldsmisdrijven. In de ruim 800 politiebureaus die Bihar telt, liggen ongeveer 60.000 inbeslaggenomen geweren te roesten. 

De politie wil met de omsmeltactie dan ook een positieve boodschap aan de samenleving afgeven.

B53
B53 (cc)

Bommen op de schroothoop
De Verenigde Staten hebben in oktober de laatste van hun ongeveer 340 B53 nucleaire bommen ontmanteld. De B53 ‘Bunker Buster’ is een relikwie van de Koude Oorlog en werd in 1962, ten tijde van de Cubacrisis, in gebruik genomen. De bom gold met zijn explosieve kracht van 9 megaton TNT als een van de zwaarste bommen die de VS ooit hebben gebouwd.
(Bron: Technisch Weekblad)

Foto boven: Reclamebord voor een workshop ‘maak je eigen wapen’, (cc) Indian Kangaroo.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons