Achtergrond

‘Ik zag mijn vrienden een voor een dood gaan’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Edo Agustian voorkwam een paar maanden geleden dat druggebruikers in de Indonesische wet voor geestelijke gezondheid werden bestempeld tot geestelijk gestoorden. De Indonesische lobbyist kwam in actie nadat hij veel vrienden had zien doodgaan aan de gevolgen van heroïneverslaving. Afgelopen week was hij in Amsterdam voor een bijeenkomst over de verbetering van de mensenrechten en het recht op hiv zorg voor druggebruikers, OneWorld ging met hem in gesprek.

Vijf miljoen gebruikers
Edo Augustian uit Indonesië werkt bij hulporganisatie voor drugsgebruikers PKNI. Als gebruiker kan hij zich goed inleven in andere gebruikers. PKNI biedt Methadonprogramma’s aan, trainingen voor advocaten zodat ze weten hoe ze om moeten gaan met drugsgebruikers en hulp voor drugsgebruikers na arrestaties.

“Wij trainen drugsgebruikers zodat ze hun rechten kennen als ze op worden gepakt door de politie. In Indonesië hebben we zo’n 142.000 gevangenen waarvan 35 procent drugs gebruikt, dit is dus erg veel. In het land zijn er in totaal zo’n vijf miljoen gebruikers, dit is 2,8 procent van de bevolking. Drugs is heel gemakkelijk te verkrijgen en veel tieners komen er zo mee in aanraking — zelf ben ik als tiener begonnen. Dit begon in 1994, vanaf toen ben ik een tijdje echt verslaafd geweest. In 2007 ben ik afgekickt en nu gebruik ik alleen nog af en toe.”

Machteld Busz werkt voor Mainline en is betrokken bij het werk van Edo in Indonesië : “Wij willen druggebruikers meer bieden dan alleen een schone spuit of methadon. Daarbij hebben we geen moreel oordeel over hun gebruik, maar voorkomen we dat infectieziekten zoals hiv zich verspreiden via het delen van injectienaalden. Daarnaast werken we met de andere problemen van drugsgebruikers: discriminatie, contact met de politie, geen werk en geweld.”

Hiv besmet
Dat drugs in Indonesië gemakkelijk te krijgen is, komt voornamelijk doordat er een deel van de productie in het land zelf plaatsvindt, bijvoorbeeld Crystal Meth. De jaren dat Edo verslaafd was en ook hiv besmet raakte, hebben zijn leven enorm beïnvloed. “Ik heb in die tijd twee kinderen gekregen, zij zijn nu 14 en 11 jaar en wonen bij mijn moeder. Gelukkig zijn zij niet besmet met hiv. Ik probeer ze voor te lichten over de gevaren van drugs maar ik weet ook dat als ze het willen gebruiken, ze dat toch wel doen. Ik vertel mijn zoon sowieso alles wat hij moet weten, zoals het belang van het gebruik van een condoom om geen hiv op te lopen.”

“Zelf gebruik ik al tien jaar hiv remmers, gelukkig werkt dit goed. Helaas heeft niet iedere hiv besmette Indonesiër toegang tot de behandeling. Deze kost namelijk 15.000 dollar en voor drugsgebruikers is deze behandeling vaak niet eens toegankelijk. Ik weet niet hoe ik de ziekte heb gekregen, misschien inderdaad door het uitwisselen van naalden, maar onveilige seks zou ook kunnen.”

Drang om te helpen
“Ik werk nu bij het netwerk PKNI omdat ik zelf een nare ervaring heb met drugs en hiv. Ik wil deze ervaring delen en helpen om anderen in deze situatie bij te staan. Ik hoop in de toekomst nog veel meer mensen te kunnen helpen en dat gebruikers gelijkwaardig worden aan andere inwoners van Indonesië. Dit is ook wat ik gezien heb tijdens deze conferentie in Nederland. Ik heb geleerd dat ook gebruikers en mensen met hiv rechten hebben en deze rechten kunnen niet worden ontkend. Ik ben blij dat de Nederlandse regering hierin investeert, maar ik zou het helemaal geweldig vinden als ze de Indonesische regering ook zouden kunnen vertellen hoe belangrijk  hulp is voor (hiv besmette) drugsgebruikers.”

De bijeenkomst in Amsterdam was een onderdeel van het programma ‘Bridging the Gaps: health and rights of key populations’. Een programma van onder andere Mainline, het Aids Fonds en AFEW, dat wordt gesteund door Buitenlandse Zaken. Deze conferentie was bedoeld voor partners uit acht landen. Op deze bijeenkomst kunnen de verschillende organisaties die met drugsgebruikers werken van elkaar leren en ervaringen, belemmeringen uit het lokale werkveld, oplossingen en kansen voor de toekomst uitwisselen. De bijeenkomst werd gesponsord door Apothicom.

Foto: PKNI

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons