Iets om aan te denken op Wereld Nutella Dag

05-02-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Nutella gebruikt hazelnoten uit Turkije, waar kinderarbeid nog altijd veel voorkomt
Bron: Flickr/Janine
Vandaag is het Wereld Nutella Dag, bedacht door vrouwelijke fans die niet van de hazelnotenpasta af kunnen blijven. Maar weten zij wel dat de hazelnoten geplukt worden door tienduizenden Turkse kinderhanden?
Van ’t web – 

Zara (9 jaar) krijgt 1 euro per uur en werkt 11 uur per dag, zes maanden per jaar. Ze plukt, net als tienduizenden van haar leeftijdsgenoten, hazelnoten in een regio langs de Zwarte Zee in het noorden van Turkije. Aan het einde van het schooljaar vertrekt zij met haar hele familie naar de regio om aan het werk te gaan. Ze mist daardoor enkele maanden school.

EenVandaag vertelde Zara's verhaal in 2010, in een reportage over de hazelnotenteelt in Turkije. Een jaar later gingen ze terug, en bleek dat de situatie niet veranderd was.

Ook nu, een paar jaar later, blijkt kinderarbeid nog altijd voor te komen in de hazelnootteelt in Turkije, staat in een rapport (pdf) dat in opdracht van producent Nestlé (onder andere van Kitkat, Lion, Smarties) is opgesteld. In antwoord op Kamervragen (pdf) over dit onderzoek schrijft minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dat Ferrero, de producent van Nutella, werkt 'aan het realiseren van 100 procent traceerbaarheid in de hazelnootketen in 2020.'

Dat Ferrero het verbeteren van de keten serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat ze een van de aanjagers van duurzame palmolie zijn. Maar aangezien driekwart van alle hazelnoten wereldwijd uit Turkije komt, is het onwaarschijnlijk dat je vandaag, op Wereld Nutella Dag, je boterham ermee kunt besmeren zonder hazelnoten die door kinderhanden geplukt zijn.

Reacties