Achtergrond

ID-Leaks wint Jong OS Innovation Award

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het begon als een plan in de kroeg van enkele leden van Jong OS, het online platform van jonge professionals in de ontwikkelingssamenwerking. In een jaar tijd groeide het plan uit tot een evenement waarbij politici, prominenten uit het zakenleven, gevestigde NGO’s en jonge enthousiastelingen de handen ineen slaan voor verbetering van internationale samenwerking.

Op zaterdag 10 december vond in Amsterdam het slotevenement van A Call 2 Action plaats: The Dealmaker. Tijdens deze dag werd de Jong Os Innovation Award uitgereikt aan de actiegroep met het meest vernieuwende idee om internationale samenwerking te verbeteren. Verder konden professionals, bedrijven, en NGO’s deals sluiten met de actiegroepen om samen de knelpunten in internationale samenwerking aan te pakken. Actiegroep ID-Leaks kreeg de meeste stemmen en sleepte de Award binnen. “Supervet! Dit is echt een hele mooie bekroning op ons werk.”

Nationale discussie
De actiegroepen van A Call 2 Action zijn vorig jaar opgericht en met behulp van trainingssessies verder uitgebouwd. Elke groep had zijn eigen aandachtspunten. Zo richt The Good Stuff zich op duurzaam shoppen en Ruralweb op het belang en de toegankelijkheid van ICT over de hele wereld. Volgens winnaar ID-Leaks gaan jonge mensen die werken bij ontwikkelingsorganisaties te weinig de discussie aan met mensen die sceptisch zijn over internationale samenwerking. Daarom gaan zij actief in gesprek met sceptici op bekende digitale fora als nu.nl en telegraaf.nl. Tijdens The Dealmaker sloot ID-Leaks deals met onder andere NCDO, Oxfam Novib en Free Press Unlimited. Zo krijgt de actiegroep in 2012 trainingen en faciliteiten aangeboden om hun doelen te kunnen verwezenlijken. De groep wordt geleid door Tabitha Gerrets, een jonge professional in de ontwikkelingssamenwerking die tot voor kort werkzaam was bij Hivos. Gerrets vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen ID-Leaks steunen. “Iedereen in Nederland is medeverantwoordelijk voor de publieke opinie. Wij willen de discussie aangaan met mensen die niet continu met ontwikkelingssamenwerking bezig zijn: buschauffeurs, kappers, mensen op straat. Daar kunnen we zoveel mogelijk hulp bij gebruiken.” Gerrets is blij verrast met de gesloten deals voor ID-Leaks. “We stapten hier in als jonge enthousiastelingen en nu blijken ook bobo’s uit de ontwikkelingswereld geïnteresseerd in ons idee.”

 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”5377″,”attributes”:{“height”:173,”width”:250,”style”:”float: right; “,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]

Vanessa Nigten (onderzoekster Internationale Samenwerking bij NCDO) is een van de initiatiefnemers van A Call 2 Action en vertelt dat dit precies de bedoeling was van A Call 2 Action. “We vinden dat de verschillende partijen die betrokken zijn bij internationale samenwerking meer met elkaar zouden moeten samenwerken. Zowel het bedrijfsleven, de politiek en kennisinstituten maar ook landen onderling moeten meer met elkaar doen. We proberen iedereen te overtuigen van het gezamelijke doel: een duurzame en eerlijke wereld.”

Nigten blikt positief terug op het slotevenement. “Onze stoutste dromen zijn uitgekomen. Het begon als een plannetje in de kroeg en uiteindelijk hebben we de overheid, kennisinstituten, bedrijven en jonge en ervaren professionals samen weten te brengen.” Voor het slotevenement waren prominenten uitgenodigd om mee te werken aan de deals. Zo boden onder andere Ingrid de Caluwé (VVD), Roland Waardenburg (voormalig vice president bij Ahold), Frans van den Boom (NCDO) en Hans Eenhoorn (voormalig topman Unilever) hun medewerking aan de verschillende groepen. “We hebben gemerkt dat als je verschillende doelgroepen rondom één thema verzamelt, er enorm veel energie ontstaat. Ik ben echt verbaasd over de inhoudelijke deals die er zijn gesloten”, zegt Nigten.

En nu?
Nu het laatste officiële evenement van A Call 2 Action erop zit, staat de komende tijd voor Jong OS in het teken van de evaluatie van A Call 2 Action. Nigten: “Wij deden dit voor het eerst. We gaan een enquete houden over hele proces en daarbij houden we in de gaten of alle deals ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.” De actiegroepen gaan nu ieder hun weg. “Het voelt een beetje alsof je kind voor het eerst naar de crèche gaat. Dat is wel lastig, maar aan de andere kant weten we ook dat de groepen bewezen hebben prima op zichzelf te staan.”

Foto’s: www.planetexam.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons