Achtergrond

Hulpgeld Afghanistan laat op zich wachten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De internationale gemeenschap heeft Afghanistan 16 miljard euro beloofd, maar daarvan is ongeveer 6,5 miljard euro nog niet overgemaakt.

afghanistan soldaat
Foto: CC

De Verenigde Staten heeft nog maar de helft van de 10 miljard dollar die ze hadden toegezegd overgemaakt. De Asia Development Bank en India hebben nog maar een derde van de toegezegde hulp overgemaakt. Ook de Europese Commissie en Duitsland zouden hun verplichtingen nog niet zijn nagekomen.

 

Dat staat in een rapport van Agency Coordinating Body for Afghan Relief (ACBAR) een koepelorganisatie van hulpinstanties. De research voor het rapport werd gedaan door ACBAR-lid Oxfam International. “De hulp aan Afghanistan is onvoldoende en wordt in sommige gevallen zelfs verspild,” stellen de auteurs van het rapport. De falende hulp zou het vredesproces in Afghanistan ondermijnen.

 

Corruptie
Door onveiligheid, corruptie en een gebrek aan geschikte projecten om geld weg te zetten, lukt het de donoren volgens ACBAR niet om hun beloftes in te lossen.

afghanistan moeder en kinderen cc
Foto: CC

Maar ook de hulporganisaties krijgen kritiek. Zo zouden zij tweederde van de hulp buiten de Afghaanse regering om spenderen. Hiermee zou de wederopbouw van het Afghaanse overheidsapparaat in de knel komen. Ook zouden de donoren onderling te weinig overleggen over de manier waarop het geld het beste weggezet kan worden.

 

Afghanistan is voor 90 procent afhankelijk van buitenlandse hulp. De buitenlandse hulp aan het door burgeroorlog geteisterde land stelt nauwelijks iets voor in vergelijking met het bedrag dat in het militaire budget wordt gepompt. Het Amerikaanse leger geeft per dag bijvoorbeeld 100 miljoen dollar uit in de strijd tegen de Taliban. Per hoofd van de bevolking ontvangt Afghanistan 34 euro, in Bosnië is dat 407 euro en in Oost-Timor 140 euro.

 

ACBAR

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons