Achtergrond

Huiswerk maken met een zaklamp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Een koud biertje uit de koelkast, even televisie kijken en voor het slapen gaan nog even wat lezen. Als westerling sta je er meestal niet bij stil dat je voor de meeste van je dagelijkse handelingen elektriciteit nodig hebt, zeker ‘s avonds. Toen de Amerikaanse fotograaf Peter DiCampo als vrijwilliger voor het Peace Corps in 2006 in het dorpje Wantugu in het noorden van Ghana terechtkwam, was dat voor hem dan ook een eyeopener.

televisie kijken
Bekijk de beeldreportage

“Het gebrek aan elektriciteit was een grote grief van de dorpelingen en omdat ik ook iets met fotografie wilde doen tijdens mijn verblijf in Ghana besloot ik er een serie van te maken”, vertelt DiCampo via de email. “Ook al is een gebrek aan elektriciteit misschien niet zo erg als aids of extreme armoede toch is het goed dat mensen zich realiseren hoezeer het ingrijpt in het dagelijks leven.”

Brandhout
Er zijn volgens DiCampo zoveel aspecten van armoede die verlicht zouden kunnen worden als mensen op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. “Mensen zonder elektriciteit moeten een groot deel van hun energie en geld spenderen aan alternatieve brandstoffen. Vrouwen zijn bijvoorbeeld uren bezig om brandhout te verzamelen, tijd waarin ze ook naar school zouden kunnen. Leraren willen liever niet werken in gebieden waar geen stroom is en voor leerlingen is het moeilijk om hun huiswerk te doen. Kliniekjes zijn zeldzaam, er is immers geen mogelijkheid om medicijnen te koelen. En water kan niet uit de grond worden gepompt. Jammer dat Ghanese politici zich alleen in verkiezingstijd druk lijken te maken om het gebrek aan elektriciteit.”

armenFoto’s maken zonder licht is geen gemakkelijke opgave, maar toch wist DiCampo die klus zonder statief en flits te klaren. “Het was een behoorlijk tijdrovend project maar ik wilde per se dat mensen die de foto’s zien, hetzelfde zien als de mensen in de foto’s die zich met fakkels en zaklampen moeten behelpen.”

Samen voor de buis
Aangemoedigd door zijn fotoagentschap is DiCampo met het onderwerp verder gegaan.  Ook in Koerdistan en in een kleine gemeenschap vlakbij Albuquerque, New Mexico bracht hij in beeld hoe het gebrek aan elektriciteit ingrijpt in het dagelijks leven. Begin dit jaar ging hij terug naar Wantugu om daar de serie On! te maken want inmiddels is het dorpje aangesloten op het net. Zo is onder meer te zien hoe veel dorpelingen sinds de komst van elektriciteit hun eigen televisie hebben aangeschaft en thuis naar hun favoriete film kijken in plaats van met het hele dorp rondom die ene televisie die op een generator was aangesloten. “Film kijken is minder een gemeenschapsevenement geworden.”

Foto’s: Peter DiCampo.

Bekijk ook de video die Peter DiCampo over dit onderwerp maakte:

Life Without Lights from Peter DiCampo on Vimeo.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons