Achtergrond

Hoe North Dakota Pijpleiding-activisten druk uit oefenden op de grootste bank van Nederland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Met de kennis van nu hadden we niet bij dit project betrokken willen zijn”, concludeert Carolien van der Giessen, woordvoerder van ING. Zij geeft aan dat Nederlands grootste bank vanaf het begin invloed heeft uitgeoefend op het bedrijf, ETP. “Om zo het proces in positieve zin te keren ten gunste van de Standing Rock Sioux-stam.” Echter, vanaf het moment dat de Amerikaanse overheid besloot de pijpleidingsroute definitief te maken, heeft ING naar mogelijkheden gekeken om zich terug te trekken, volgens Van der Giessen. “Toen konden we de situatie niet meer veranderen. De verkoop van de 120 miljoen dollar kostende lening is in overleg met de Sioux-stam gebeurd, en we krijgen volledige steun van hen.” ING was op 10 februari in gesprek met de stam in Amerika.

Verlies

Alhoewel Van der Giessen eerder aangaf dat een vertrek uit het consortium van zeventien banken lastig was, nemen ze nu toch hun verlies. Wie de lening heeft gekocht en hoeveel verlies ING moet wegslikken, is onbekend. Ze vragen wel aandacht voor dit onderwerp bij andere banken en zullen voortaan een betere screening toepassen.

Van der Giesen zegt dat de stemmen van demonstranten een rol hebben gespeeld bij het besluit: “We kijken natuurlijk naar alle betrokkenen, maar de rechten van de Sioux-stam waren het uitgangspunt.”

Protest tegen DAPL

Foto: John Duffy, Wikimedia

Equator Principles 

Johan Frijns van BankTrack, een organisatie die de impact van banken op mens en milieu bijhoudt is blij verrast: “Dit hadden we niet verwacht.” Het project zal echter onveranderd doorgaan, dus de situatie is in die zin ongewijzigd gebleven. “De bouw van de pijpleiding is zelfs al bijna klaar, maar het signaal is belangrijk. ING geeft hiermee namelijk publiekelijk aan dat zij verkeerd hebben gehandeld. Hopelijk zullen andere banken volgen.”

Frijns beschouwt dit project als een gedane zaak, maar in de toekomst zullen banken wel langer nadenken voordat ze een lening verstrekken. “ING zal intern haar criteria zeker hebben aangescherpt en gaat dit nu bij andere banken onder de aandacht brengen; de zogenoemde Equator Principles, een afspraak tussen negentig banken om bij de financiering van grote projecten de sociale- en milieugevolgen mee te wegen. Voortaan moet overal ter wereld eerst de impact van zulke projecten op inheemse volkeren goed worden bekeken.” Dat is het meest concrete gevolg, volgens Frijns.

Reputatiecrisis

Hij wil alleen niet te vroeg juichen, want “er zijn nog heel veel vergelijkbare projecten waartegen verzet moet worden gevoerd.” Hij is er van overtuigd dat alle aandacht die demonstranten, Greenpeace en media teweegbrachten, hebben bijgedragen aan het besluit van ING. “Dit is de grootste reputatiecrisis die de bank sinds lange tijd heeft gekend. Het verlies bij verkoop van de lening, is de prijs die ze betalen voor het herstel van hun imago.”

ING is de eerste bank uit het consortium van zeventien die zich terugtrekt. ABN Amro trok zich al eerder terug uit het moederbedrijf van ETP (ETE).

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons