Achtergrond

Het goede doel van Ranomi Kromowidjojo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Na de Olympische Spelen in Londen werd ik benaderd door Unicef om te helpen bij hun campagne tegen kindersterfte. Dat beviel zo goed dat de volgende stap, het ambassadeurschap, snel was gemaakt. Ondanks dat ik zelf nog geen kinderen heb, weet ik uit mijn eigen jeugd hoe belangrijk het is om als kind op te groeien in een veilige omgeving. Door mijn werk als ambassadeur weet ik nu dat zo’n stabiele jeugd, zoals ik die heb gekend, niet zo vanzelfsprekend is.

De jongens en meisjes die ik ontmoet heb, geven mij kracht

Verslaafde kinderen
Afgelopen zomer bezocht ik een opvangcentrum voor drugsverslaafde kinderen in Brazilië. Ik trof daar tientallen jongens aan, tussen de 9 en 12 jaar oud en verslaafd aan crack. Dat beeld zal ik niet snel meer vergeten. Ik liet ze een foto zien van mij op de Olympische Spelen. Dolenthousiast wezen ze naar mijn gouden medaille. Sport speelt in het leven van veel Brazilianen een belangrijke rol. Bijna alle jongens daar delen dezelfde droom: profvoetballer worden.

Terwijl ik daar zat, te midden van al die lachende kinderen, voelde ik mij wel even heel machteloos. Je kunt ze op zo’n moment hooguit liefde en warmte geven en vertellen dat ze wat moeten maken van het leven. Ik realiseer me goed dat hoe heftig de situaties soms ook kunnen zijn, het belangrijk is dat je jezelf er niet aan onderdoor laat gaan. Gelukkig weet ik mijn ervaringen op een positieve manier mee te nemen. Tijdens zware trainingen geven de gezichten van de jongens en meisjes die ik gaandeweg heb ontmoet mij kracht. Zij zijn de motivatie die ik op dat moment nodig heb.

Ranomi KromowidjojoFoto: Arena

 

 

Ranomi Kromowidjojo (1990, Sauwerd)

 

Won als zwemster drie keer goud op de Olympische Spelen en is meervoudig wereldkampioen. In 2012 werd ze kampioen op zowel de 50 als de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Misstanden
Als ik straks bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro sta, kan ik in elk geval zeggen dat ik het leven in dit land ook buiten de stadions heb gezien. Als sporter worden we vaak aangekeken op de misstanden die bij elke Spelen weer om de hoek komen kijken. Dat is lastig, aangezien wij er geen invloed op hebben. Volgend jaar zullen ze mij zeker ook de vraag stellen over de leefomstandigheden in Brazilië. Nu ik het met mijn eigen ogen heb gezien, weet ik hoe belangrijk het is dat de kinderen die hier in de sloppenwijken opgroeien, worden geholpen.”

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons