Achtergrond

“Heropen politieonderzoek dode asielzoeker”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De politie heeft steken laten vallen bij het onderzoek naar het overlijden van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen. Dat vindt SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij stelde dinsdag maar liefst 18 Kamervragen over de zaak aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

OneWorld deed, in samenwerking met het onderzoeksprogramma Argos (VPRO Radio 1) en Radio Bremen, meer dan een jaar onderzoek naar de laatste dagen van Kahsay Mekonen. Afgelopen zaterdag onthulden we onze bevindingen in het multimediale onderzoeksdossier De laatste reis van Kahsay Mekonen, en in een extra lange reportage op radio 1.

We ontdekten onder meer dat Mekonen in het asielzoekerscentrum in Leersum op één kamer was geplaatst met de broer van de mensensmokkelaar met wie hij ruzie had. Ook vonden we signalen die kunnen wijzen op een link met gedwongen orgaandonatie.

“Er was heel veel informatie (over Mekonen) aanwezig in Nederland”, reageerde Kamerlid Gesthuizen live in de radio-uitzending. “Als de Duitse politie en justitie daarvan op de hoogte waren geweest, dan hadden zij vermoedelijk meer gedaan. Tegelijkertijd treft Duitsland ook wel enige blaam, als je zo gemakkelijk uitgaat van zelfdoding.”

Onderzoek naar criminele mensensmokkelnetwerken
Dat het onderzoek is nagelaten, is niet alleen schrijnend voor de nabestaanden van Mekonen. Het is ook een gemiste kans om beter zicht te krijgen op criminele mensensmokkelnetwerken en mensen die handelen in organen, vindt Gesthuizen. “Iets waar COA en politie en justitie naar eigen zeggen erg op gebrand zijn om daar de vinger achter te krijgen. […] En waarmee je ook andere mensen die mogelijk nog in gevaar zijn beter had kunnen beschermen.”

Is de kamergenoot met wie Mekonen ruzie had door de politie verhoord?

“Politieonderzoek heropenen”
Dinsdag stelde Gesthuizen maar liefst 18 schriftelijke Kamervragen aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Ze wil onder andere weten of de politie de kamergenoot van Kahsay Mekonen, met wie hij ruzie had, heeft verhoord over zijn dood, en of er in Nederland aanwijzingen zijn dat vluchtelingen voor hun reis naar Europa betalen met een orgaan.

Ook vraagt ze de staatssecretaris of hij bereid is om de politie te verzoeken het onderzoek naar het overlijden van Mekonen te heropenen.

Familie naar Nederland
In de uitzending van Argos gaf Gesthuizen aan dat de staatssecretaris moet overwegen om de vrouw en kinderen van Mekonen naar Nederland te laten komen. De procedure voor gezinshereniging was al in gang gezet. Door het overlijden van Kahsay Mekonen is dat formeel van de baan. Juridisch is een gezinshereniging zonder gezinslid in Nederland niet makkelijk, volgens Gesthuizen. Maar de staatssecretaris heeft een zogeheten ‘discretionaire bevoegdheid’, dat is een mogelijkheid om individuele gevallen af te wijken van de formele regels.  En, zo zei Gesthuizen: “Door het geklungel zijn we deze mensen wel iets verschuldigd.”

Het antwoord op de Kamervragen wordt over drie weken verwacht.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons