Achtergrond

Handleiding voor doe-het-zelvers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Niet dat ze er op zaten te wachten, op een handboek voor doe-het-zelvers in ontwikkelingshulp. Anders waren de naar schatting duizenden projecten die draaien op de inzet van particuliere, vaak vrijwillige hulpverleners, nooit van de grond gekomen. Maar voor die ongeduldige maar o zo gemotiveerde doelgroep is ‘Eerste hulp bij ontwikkelingswerk’ juist wel bedoeld en kan het ook van pas komen.

Eerste hulp bij ontwikkelingswerk2Valkuilen

Schrijfster Mirjam Vossen is zelf ook doe-het-zelver en mede-auteur van ‘Hulp. Waarom ontwikkelingshulp moet,groeit en verandert’, het samen met echtgenoot Ralf Bodelier geschreven basisboek over de zin en onzin van ontwikkeling. Ze kent de valkuilen waar de amateur-hulpverlener in terecht kan komen, onder meer door haar werk als secretaris voor een stichting die straatkinderen in Malawi helpt. Hulp, zo leerde ze, is al snel meer dan het simpelweg maandelijks gireren van donaties. Door het geld konden kinderen naar school gaan. Maar de praktijk bleek soms weerbarstig. En de organisatie worstelde met vragen als: wat doe je als je lang niks meer hoort van een leerling? Zet je de betaling stop, of is dat een overtrokken reactie? En wat doe je met die scholier die steeds weer blijft zitten? Hoe vaak verdient iemand een kans?

 

Voor deze en de vele andere vragen die bij elk project opduiken (hoe je omgaat met een lastig dorpshoofd, bijvoorbeeld) is ‘Eerste hulp bij ontwikkelingswerk’ een prettig geschreven kleinood, dat naast de schoolmaterialen en kleren voor de Derde Wereld, zeker niet mag ontbreken in de volgestouwde koffers van de kleine zelfstandigen in de hulpverlening.

Eerste hulp bij ontwikkelingswerk, Mirjam Vossen, Het Wereldpodium, Tilburg, ISBN 978-90-812696-1-2, 14,50 euro (ex. verzendkosten). Bestellen kan via: www.wereldpodium.nu
 

 

 

 Een greep uit de tips:

  • Neem de tijd om je counterpart te leren kennen. Een korte vakantie waarin je enkele toevallige contacten opdoet, biedt zelden voldoende basis voor het uitvoeren van een ontwikkelingsproject.
  • Als je goederen wilt versturen bedenk dan dat de transportkosten vaak hoger zijn dan de lokale aanschafprijs. Lokaal aanschaffen stimuleert bovendien de lokale economie en de tussenhandel.
  • Laat je nooit opjagen door je eigen emoties, door druk van sponsors, of door dringende e-mails van lokale contactpersonen. Neem voldoende tijd om een verzoek om hulp te overwegen en om plannen uit te werken.
  • Als je een school of kliniek wilt bouwen bedenk je dan of er al scholen en klinieken in de omgeving zijn. Kun je die verbeteren, in plaats van een nieuwe te bouwen? Of kun je lokaal vervoer organiseren naar die kliniek of school?

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons