Grote campagne voor aidsremmers mislukt

01-12-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

De '3 by 5'-campagne (3 miljoen mensen in 2005) die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2003 lanceerde, heeft zijn doel bij lange na niet gehaald. 'Ons rest alleen nog excuses', zei Kim Jim-yong, die aan het hoofd staat van de campagne, deze week. 'Ik denk dat we moeten toegeven dat we niet genoeg hebben gedaan en dat we veel te laat zijn begonnen.'
 
Een coalitie van organisaties die zich inzetten voor HIV-patiënten stelt deze week in een rapport dat bureaucratie, slecht politiek leiderschap en onvoldoende geld de grootste problemen zijn bij de campagne voor verstrekking van aidsremmers. De organisaties onderzochten wat de knelpunten waren in zes landen die zwaar getroffen zijn door de aidsepidemie.
 
Nieuwe beloftes
 
De rijke landen beloofden deze zomer nog ervoor te zorgen dat in 2010 alle HIV-patiënten kunnen beschikken over aidsremmers. Dit voornemen heeft geen kans van slagen als er geen andere aanpak komt bij organisaties als UNAids en de WHO, stellen de opstellers van het rapport.
 
Andere organisaties zeggen dat het massaal sturen van medicijnen geen zin heeft als de lokale gezondheidszorg niet toegerust is om de behandeling met anti-retrovirale middelen te begeleiden.Ook de hoge kosten van de middelen en laks beleid van nationale overheden staan succes in de weg.

 


WHO 3-by-5
BBC: Apology over missed Aids target

Reacties