Achtergrond

Groene pillen en gouden poep

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het festivalseizoen is aangebroken, en milieuvriendelijk zijn die toilethokjes, honderdduizenden lege bekertjes en plastic polsbandjes vaak niet. Het Indian Summer Festival wil in 2015 als eerste Nederlands festival helemaal klimaatneutraal zijn. OneWorld zocht in het duurzaamheids- en wetenschapspaviljoen Indian SummerLabb naar opvallende, grappige én milieuvriendelijke initiatieven.

1. Polsbandje van piepers
Voormalig veevoertransporteur Aaik Rodenburg zag tijdens een bezoek aan een frietfabriek dat er tijdens het snijden veel aardappelresten aan de messen bleven hangen. Daar wilde hij iets aan doen. Met zijn bedrijf Rodenburg Biopolymers vangt hij de resten van de aardappels op, verwerkt ze tot pulp en droogt ze. Alsjeblieft, je hebt bioplastic. Met het polsbandjesbedrijf Dutchband ontwikkelde hij een aardappelpolsbandjessluiting voor festivals.

Jan Douwe Kroeske, initiatiefnemer van Indian SummerLabb, vindt de polsbandjes één van de meest succesvolle duurzame vindingen. Dat vertelt hij terwijl hij backstage ontspannen achteroverliggend op een Fatboy wat chips eet. “Het publiek vindt zo’n polsbandsluitinkje grappig én interessant.”

Wat is Indian SummerLabb?
Labbsessies zijn een duurzaam initiatief van het mediabedrijf van Jan Douwe Kroeske. In het Indian SummerLabb, een paviljoen midden op het Indian Summer Festival, werden op 15 en 16 juni nieuwe duurzame uitvindingen gepresenteerd die goed geschikt zijn voor festivals.

Komt de naam Labbsessies je bekend voor? Dat kan, want het paviljoen heeft drie keer als Llowlab op Lowlands gestaan. Dit jaar kun je Labbsessies bezoeken op de Museumnacht op 2 november in Amsterdam. Naast het Indian Summerlabb presenteert Labbsessies ook Debatlabb, een programma on tour op verschillende locaties in Nederland en dat 1x per kwartaal uitgezonden via Ziggo en NOS Politiek24.

2. Inschuifbare wc-cabines
Besparen op vervoer doet een festival in de toekomst met Sanitrax toiletcabines (!). Deze cabines bestaan uit twee delen, waardoor je ze kunt inschuiven. “Daardoor passen er nu 72 wc-cabines in een   vrachtauto in plaats van 24”, vertelt Jack Beerens, sales manager van Sanitrax, vol trots. Dat scheelt volgens de organisatie 1000 euro op een ritje van Dordrecht naar Defqon (120 kilometer). Beerens vertelt honderduit over de hygiëne, en milieuvriendelijkheid van de Sanitrax toiletwagen. “Door een vacuümsysteem spoelt–ie per spoelbeurt maar 0,8 liter door de pot, terwijl een standaardtoilet 10 tot 12 liter gebruikt”, aldus Beerens. “En doordat het hokje geen bolle hoeken heeft, is het door de reinigingsdienst gemakkelijk goed schoon te spoelen. In de toekomst zijn de muren van de cabines misschien ook van aardappelmeel en maissuiker te maken.”

Toegegeven: de wc’s zijn schoon. Je ruikt geen mix van chemische schoonmaakmiddel en drie dagen oude uitwerpselen. En de muren van het hokje zijn dicht zodat je scheten van je buurman niet hoeft te horen. “Ik durf met beide billen op de bril te zitten!”, roept een vrouwelijke bezoekster verrast. 

3. Poep = goud
Een tweede manier om festivalwc’s milieuvriendelijker te maken, is het initiatief Poep = Goud, bedacht door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Zij leggen uit dat je met poep gewoon weer schoon spoelwater kunt maken. Maaike van Agtmaal, onderzoeker bij het NIOO-KNAW, vertelt naast de installatie met echte mensenpoep hoe dat gaat. “De poep en urine uit het toilet gaan naar een vergister, een soort verwarmde buis waarin micro-organismen zitten. Deze bacteriën zetten de meeste organische stof om in [[{“fid”:”20502″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:925,”width”:765,”style”:”width: 227px; height: 205px; float: left;”,”class”:”media-element file-default”}}]]biogas. Dat biogas kan weer gebruikt worden om de vergister te verwarmen. In het afvalwater dat hierna overblijft zitten nog steeds veel nuttige stoffen zoals stikstof en fosfor. Dat gaat vanuit de vergister door een slangetje naar een bak waarin algen zitten, algen bioreactor genoemd. Deze algen hebben alleen licht en afvalwater nodig om te kunnen groeien. Ze zouden in de toekomst misschien kunnen worden gefilterd en gedroogd, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld als grondstof voor bioplastic of biobrandstof. Het vocht wat overblijft gaat door een slangetje in een bak met planten. Deze planten staan in verschillende lagen grond. Dat werkt als een natuurlijke filter. Wanneer het water bij de bodem is, stroomt het in een meertje. Van Agtmaal: “En dat is waarschijnlijk schoon genoeg voor de natuur, of om te gebruiken als spoelwater voor wc’s. Want het is natuurlijk zonde om drinkwater als spoelwater te gebruiken.”

4. Paprikapillen[[{“fid”:”20501″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:707,”width”:768,”style”:”width: 167px; height: 141px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
De festivalstand van Top Food Lab bestaat enkel uit een tafel met capsules met groene, paarse en oranje poeder. De felgekleurde pillen zien er uit alsof ze bedoeld zijn voor een extra leuk, chemisch avondje in de disco. Ze blijken onschuldiger. Je krijgt er wel energie van, maar die komt van gedroogde wortel, paprika of rode biet. “In drie van zulke pillen zit al 25 procent van je dagelijkse behoefte aan groenten”, vertelt marketeer Lotte van der Spek. Handig voor drukke mensen, maar echt lekker is zo’n pilletje niet. Je stopt ‘m in je mond, je kauwt niet, je proeft niets, slikt,  en weg is -ie.

5. Eten en brandstof uit de Noordzee
Op de broodjes met zwarte pukkeltjes van Rijkswaterstaat valt beter te kauwen. Ze worden aangeboden met wat zout en olie. De pukkeltjes blijken stukjes zeewier te zijn. “Dat zit boordevol vitaminen”, zegt Carolien Boers namens Rijkswaterstaat. Maar interessanter is dat Rijkswaterstaat ook uitzoekt of zeewier te gebruiken is als biobrandstof. Boers: “Het zeewier komt gewoon uit onze eigen Noordzee.”

Buiten het Indian SummerLabb biedt een jolige jongen met scheve koksmuts nog een ‘sechuan button plantje’ aan. Het smaakt alsof je een batterij aflikt en je tong voelt even verdoofd. Maar dat is niet voor niets: het plantje doodt parasieten in je bloed en is goed tegen aften. Perfect dus als je gebrek hebt aan slaap en vitaminen.

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons