Achtergrond

Groen WK krijgt grijs tintje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In november vorig jaar werden de Green Goals voor het WK in Zuid-Afrika gepresenteerd. Naar het voorbeeld van het WK in Duitsland in 2006 moet er straks tijdens het toernooi zo veel mogelijk duurzame energie worden gebruikt, zuinig met water worden omgesprongen, zo min mogelijk afval worden geproduceerd, moet er meer en groen openbaar vervoer rijden,  krijgen parken en andere natuurgebieden een oppepper en moet de CO2-uitstoot van het toernooi worden gecompenseerd.

 

CO2 uitstoot

Alleen al dat laatste gaat een flinke klus worden. Naar verwachting gaat het toernooi zelf meer dan 850.000 ton CO2 produceren. Daarnaast levert het invliegen van alle spelers, fans en journalisten meer dan 1 850.000 CO2-uitstoot op, wat de totale uitstoot van het toernooi meer dan 2,7 miljoen ton CO2 maakt, dat is meer dan tien keer zoveel als de uitstoot die het WK in Duitsland veroorzaakte. De shirts van gerecyceled plastic, waarin ook Oranje speelt, veranderen daar weinig aan.

 

Mandela Wereldbeker2

Mandela met de wereldbeker die op
11 juli 2010 zal worden uitgereikt

‘Recreatiesector geeft niet thuis
“Omdat Zuid-Afrika een verre bestemming is en het openbaar vervoer tussen de steden waar gespeeld wordt, niet goed  is, zal er door spelers en bezoekers veel gevlogen worden”, weet Nkopane Maphiri, klimaat en energie campaigner bij Greenpeace Africa. Maphiri denkt niet dat Zuid-Afrika de groene doelstellingen voor de aftrap van het WK gaat halen. Er is sinds de lancering van de green goals in november volgens hem nog maar weinig concrete actie ondernomen. “Vooral de toerisme- en recreatieindustrie laat het afweten”, vindt hij. “Zij nemen totaal geen verantwoordelijkheid voor de compensatie van de CO2-uitstoot en het verminderen van het watergebruik.”
 

Zuinige stadions

Waar Maphiri wel over te spreken is zijn de stadions. “Die zijn met prachtige energiezuinige technieken gebouwd die als het goed is de standaard worden voor nieuwe gebouwen in Zuid-Afrika. Alleen is het jammer dat er geen zonnepanelen op die stadions liggen.” Het gebrek aan duurzame energie in Zuid-Afrika is sowieso in tegenstrijd met het organiseren van een groen toernooi vinden Greenpeace en andere Zuid-Afrikaanse milieuorganisaties.

 

“Als de Fifa iets wil doen aan de uitstoot van broeikasgassen, dan moeten ze investeren in alternatieven voor kolencentrales”, vindt Tristen Taylor, woordvoerder van Earthlife Africa, een milieuorganisaties uit Johannesburg. “Zuid-Afrika is verslaafd aan kolenenergie”, weet hij. “Afgezien van de bouw van een windmolenpark en het planten van een paar bomen gebeurt er nog te weinig tegen klimaatverandering.”

 

Gebakken lucht?

Zijn die green goals dan gebakken lucht? Martijn Lodewijkx, zelfstandig consultant op het gebied van duurzaamheid denkt van niet. De oud-Greenpeace medewerker assisteert milieuadviseur Wouter van Dieren die is gevraagd om als groene adviseur op te treden van het gezamenlijke ‘bod’ dat Nederland en België voor de organisatie van het WK in 2018 doen. “Je kunt niet zomaar zeggen dat je een

unep_puma_2
UNEP en Puma steunen biodiversiteit.

groen toernooi gaat organiseren en vervolgens niet thuis geven”, weet Lodewijkx. “Dat accepteert de Fifa niet. Bovendien is de UNEP, de milieupoot van de Verenigde Naties, nauw bij de realisatie van de groene doelstellingen betrokken. Dat zegt ook wel iets.” Het is volgens Lodewijkx niet zo dat zodra de scheidsrechter het eindsignaal geeft van de finale, ook alle groene doelstellingen van het toernooi bereikt moeten zijn. “Dat kan ook nog in de komende jaren.”

 

Nederlandse LED lampen

De kans is groot dat daar de komende jaren een Nederlands bedrijf bij betrokken wordt. Maurits Groen en Ruud Koornstra, eigenaars van LED-lampenproducent Lemnis zijn momenteel druk aan het onderhandelen met de Zuid-Afrikaanse regering en het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf Eskom over de levering van anderhalf miljoen LED-lampen aan Zuid-Afrika. “Die lampen zijn niet alleen bedoeld voor de stadions, maar ook voor straatverlichting en huishoudens”, licht Maurits Groen toe.

 

De 40 miljoen euro die al die LED-lampen zouden moeten kosten, kan een land als Zuid-Afrika niet zomaar op tafel leggen. Groen en Koornstra zijn dan ook in gesprek met Nederlandse en Afrikaanse banken om te helpen bij het voorfinancieren. Die investering krijgen ze zeker terug, belooft hij. “Een grote stad die zijn verlichting vervangt door zuinige LED-lampen is de helft minder kwijt aan energiekosten”, aldus Groen. Als de lampen-deal doorgaat dan kan het CO2-neutraal maken van het toernooi ineens snel gaan, denkt hij.

Mentaliteitsverandering

“Door dit toernooi een groene focus te geven kun je een mentaliteitsverandering in gang zetten,” denkt Lodewijkx. Greenpeace campaigner Maphiri ziet het somber in wat betreft die mentaliteitsverandering: “Een van de plannen voor het groene WK was om het publiek door middel van grote voorlichtingscampagnes bewust te maken van het zuinig omspringen met energie en het belang van het recyclen van afval. Tot nu toe heb ik daar nog helemaal niets van gezien.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons