Achtergrond

Gratis geld voor iedereen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Iedereen krijgt elke maand 2030 Euro, ook als je niet werkt. Zo houd je mensen uit de armoede, denkt men in Zwitserland.  Binnenkort wordt er per referendum over gestemd. Maar werkt het? OneWorld zet historische voorbeelden van het basisinkomen op een rij.

Waar: Dauphin, Canada
Wanneer: 1974
Door wie: Overheid

In het Canadese stadje Dauphin kreeg elke inwoner recht op een inkomen boven de armoedegrens, bericht Trouw. Het project duurde vier jaar en de totale kosten waren zeventien miljoen dollar. In de onderzoeksresultaten van Evelyn Forget van de Universiteit Manitoba was een verbetering van de kwaliteit van leven aan te tonen. Er waren minder ziekenhuisbezoeken, schooluitval, arrestaties en veroordelingen.

Otjivero en Mitara, Namibië
2008-2009
Overheid

In Namibië waren inwoners van de dorpen Otjivero en Mitara vrij 9 dollar inkomen per maand vrij te besteden. Allereerst werd dit gevierd met een feestje, maar al snel werd het geld gebruikt om te sparen en dingen te betalen die eerst onbetaalbaar waren, meldt 360 magazine. De criminaliteit nam af en mensen konden hun winkeltjes uitbreiden.

Londen, Groot-Brittanië
2009
Particulier

Een lokale hulporganisatie, Broadway,  begon een experiment  met dertien daklozen. In plaats van geld te investeren in opvang en zorg, besloot de organisatie het gebudgetteerde geld (3000 Pond) direkt aan de daklozen te geven met de vraag: ‘Wat denk je zelf dat goed voor je is?’. Volgens Rutger Bregman verspilde geen enkele man zijn geld aan drank, drugs of gokken, maar aan een telefoon, paspoort, een gehoorapparaat of een woordenboek. Het merendeel van de daklozen was zuinig op zijn geld. Er was gemiddeld maar achthonderd pond uitgegeven, aldus Bregman.

Dus?
De levenskwaliteit is in alle drie de gevallen is verhoogd, maar hoe kan dit worden gefinancierd? Pascal Holenweg van de PSG (Sociale Partij Geneve) heeft daar een oplossing voor: ‘Door directe belasting op inkomen en welvaart. Maar ook door BTW, belastingen op financiële transacties, en vooral door de herverdeling van middelen die nu toegewezen zijn aan de AOW, uitkeringen, sociale zekerheid, en andere uitkeringen die lager zijn dan het basis-inkomen.’’

Foto: Russel Higgs

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons