Achtergrond

Google tool houdt ontbossing in het oog

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Er bestond al een Googletool waarmee ontbossing gemonitord kan worden. Google Earth Engine dat op de klimaatconferentie in Cancún werd gepresenteerd, is daar een opvolger van. Deze tool biedt behalve toegang tot het satellietbeeldenarchief van Landsat ook allerlei handige snufjes waardoor het makkelijker wordt om de data te analyseren. Rebecca Moore, hoofd techniek van Google noemt het dan ook een ‘levend en ademend model van de aarde’.

Dagje werk
Dankzij het nieuwe programma is Google er in een dag in geslaagd om een kaart van Mexico te maken waarop de bossen en waterpartijen tot in detail in kaart zijn gebracht. Google kan dit zo snel dankzij haar enorme infrastructuur. Als ditzelfde project op één computer uitgevoerd zou worden dan zou het drie jaar kosten, aldus Google.

Google maakte ook bekend dat het ontwikkelingslanden de komende tijd gaat helpen bij het analyseren van voor hen relevante data.  Dit kan van pas komen bij de implementatie van REDD, een systeem waarmee rijke landen hun CO2-uitstoot compenseren door arme landen te betalen om hun bossen te laten staan. 

Water in de peiling
Behalve voor het in de gaten houden van ontbossing kan het programma ook worden gebruikt om de wereldwijde watervoorraden en de uitbraak van ziekte-epidemieën mee te monitoren Google ziet Earth Engine als een online platform waar behalve wetenschappers en overheden ook gewone burgers hun bijdrage aan het verbeteren van de techniek kunnen leveren.

Het Wageningse bedrijf Sarvision houdt zich ook bezig met de analyse van satellietbeelden om ontbossing te voorkomen. Lees het interview met het hoofd van Sarvision op OneWorld: Waakhond van het regenwoud

Voorlichtingsfilmpje over Google Earth Engine:

Foto boven: Bossenkaart Mexico Google (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons