Achtergrond

Gezocht: pas afgestudeerd, geen werkervaring

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een baan bemachtigen binnen de duurzaamheids- en ontwikkelingssector lijkt voor starters een onmogelijke opgave. Op vacatures komen honderden reacties en nieuwkomers krijgen vaak geen kans om zich te bewijzen. Wat doen jongeren zoal om een plek te bemachtigen?

“Het schiet nog steeds niet erg op met de sollicitaties, er is gewoon weinig werk en te veel concurrentie’, antwoordt Bettinge Lalieu (26) op de vraag hoe het gaat met haar banenjacht. Omdat het vinden van een betaalde baan op niveau voor velen een droom blijft, pakken starters van alles op om maar aan de slag te blijven in hun vakgebied en hun vaardigheden te ontwikkelen. Een mooie manier voor zowel pas afgestudeerden als organisaties is de onbetaalde werkervaringsplek. 

Wil jij je talenten inzetten voor een betere wereld? Kom dan op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober naar het Fair Careercongres in de Jaarbeurs Utrecht. Hier komt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen samen met Maatschappelijk Verantwoord Werken. Voor het volledige programma, inschrijving en het doen van testen, kijk hier.               

Waardevolle werkervaring?          
Lalieu vindt het onbetaalde vrijwilligerswerk wat ze doet bij twee organisaties nuttig om contacten en ideeën op te doen, maar ze denkt niet dat er direct een betaalde baan uit zal voortkomen. “Het is leuk en zinvol om vrijwilligerswerk te doen en om in mijn eigen vakgebied bezig te blijven. Toch blijf ik erbij dat je als afgestudeerde op een gegeven moment betaald moet worden voor je werk.” Uiteindelijk hoopt Lalieu als onderzoeker aan de slag te kunnen in de duurzaamheids- en ontwikkelingssector. “Tot nu toe valt het me tegen hoe waardevol de ervaring is voor het vinden van een nieuwe baan. Er zijn gewoon te veel mensen met meer jaren werkervaring.”

Voordeel van de crisis         
Al is er vaak geen zicht op een baan, toch is er veel animo voor de werkervaringsplekken. Rachelle Brouns (25) is begin 2011 afgestudeerd en heeft nog geen baan gevonden. “Het afgelopen jaar heb ik bij drie organisaties vrijwilligerswerk gedaan. Om rond te komen deed ik uitzendwerk.” Over haar opties om een baan te bemachtigen is ze onzeker. “Vluchtelingenwerk ging een aantal maanden geleden failliet en maakt nu een doorstart. De kans is klein dat ik wordt aangenomen. Nu worden nog voornamelijk oud-medewerkers in dienst genomen. Bij mijn overige werkervaringsplaatsen weet ik niet hoe groot de kansen op een betaalde baan zijn, maar die schat ik niet zo hoog in.” Toch is er volgens Brouns ook een voordeel in deze crisistijd: “Je loopt minder snel het risico dat je zomaar ergens binnen rolt en daar blijft hangen terwijl het misschien niet is wat je het liefste zou willen doen.”

Extra handjes          
Ook voor organisaties komen de werkervaringsplekken goed van pas. In deze tijd zijn er vaak geen middelen om genoeg personeel aan te nemen. Stichting Cross Your Borders maakt daarom veel gebruik van ‘werkplekkers’: jongeren die graag werkervaring op willen doen en daar vijftien euro per dag voor krijgen. Rosalie van Es, projectcoördinator bij Cross Your Borders, legt uit dat het zonder deze krachten voor de stichting lastig is om te blijven bestaan. “De grootschalige projecten zijn niet te bekostigen als alle medewerkers in loondienst werken. En behalve dat het voor onze organisatie gunstig is omdat we zo medewerkers met een relevante achtergrond krijgen, geeft het jongeren de kans werkervaring op te doen,” licht Van Es toe. “Mocht iemand heel goed bevallen en er komt een functie vrij, dan is hij of zij al ingewerkt.”

Werven is niet nodig
Ook onderzoeksorganisatie Rank a Brand werkt met vrijwilligers. De ngo is afhankelijk van subsidies en moet veel doen met een klein budget. Imke van Schaaijk, researchmanager bij Rank a Brand, laat weten dat de organisatie op het moment niet veel hoeft te doen om aan de hulpkrachten te komen. “Vrijwilligers melden zich uit zichzelf aan.”

De vrijwilligers bij Rank a Brand doen veel uitvoerend werk zoals het onderzoeken van duurzaamheidsrapporten. Van Schaaijk: “Vanwege het gebrek aan financiële ruimte kunnen we helaas niemand een baan aanbieden. We zouden dat erg graag willen, omdat er een aantal zeer getalenteerde mensen bij zit en we eigenlijk ook iets terug willen geven aan de vrijwilligers.”

Foto: cc

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons