Achtergrond

Getuigen tegen een oorlogsmisdadiger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Movies that Matter filmfestival

De film The Prosecutor, the Defender, the Father and his Son is te zien op het Movies That Matter filmfestival in Den Haag op: 

  • dinsdag 22 maart 2016 – 21:15
  • woensdag 23 maart 2016 – 17:30
  • donderdag 24 maart 2016 – 13:15

Ik werk zelf als jurist en zoek dus beroepsmatig naar de waarheid. Daarom werd mijn aandacht extra gegrepen door The Prosecutor, the Defender, the Father and his Son. 

Wanneer voormalig commandant Milorad Krstic voor het Joegoslavië-Tribunaal ervan wordt beschuldigd oorlogsmisdaden te hebben begaan, wordt een Bosnische weesjongen naar voren geroepen als belangrijkste getuige. In een poging de oorlogsmisdadiger te veroordelen is deze getuige van cruciaal belang voor de openbaar aanklager. De jongen verklaart Krstic te herkennen als zijn vroegere commandant en uit zware beschuldigingen tegen hem. De zaak lijkt rond. 

De advocaat van Krstic is echter niet zo snel voor een gat te vangen en reist af richting Bosnië. Zijn cliënt vertelt hem namelijk keer op keer dat hij ‘die jongen’, zoals hij de getuige noemt, niet kent. De jongen zelf heeft tegenover het tribunaal verklaard dat hij een wees is, in zeven weeshuizen heeft gewoond en eigenlijk alleen maar bij de militie van Krstic is gegaan omdat hij zo van voetballen houdt. In Bosnië komt de verdediging erachter dat de ouders van de jongen nog leven. Blijkt de verklaring dan vals?

[[{“fid”:”46111″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”The Prosecuter, The Defender, The Father and his Son”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”The Prosecuter, The Defender, The Father and his Son”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”The Prosecuter, The Defender, The Father and his Son”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Gerechtigheid en waardigheid

Alle professionele procesdeelnemers in de film, de openbare aanklager, de advocaat en de rechter zijn er stellig van overtuigd dat zij de gerechtigheid een dienst bewijzen. Ze zijn er allen van overtuigd dat wat zij doen goed is. Typerend is hoe de openbare aanklager dichteres Emily Dickinson aanhaalt (‘if I can stop one heart from breaking … I shall not live in vain’), de advocaat uitlegt dat ‘zonder het recht om menselijke relaties te reguleren de wereld een verschrikkelijke plaats zou zijn’ en de rechter de openbare aanklager verzekert dat het recht zal zegevieren.

If I can stop one heart from breaking, 

 

I shall not live in vain; 

 

If I can ease one life the aching, 

 

Or cool one pain, 

 

Or help one fainting robin 

 

Unto his nest again, 

 

I shall not live in vain.

 

 

 

Wie heeft er gelijk en wie heeft ongelijk? Hoe zit het eigenlijk met de mensen die op deze manier tussen de wielen van justitie komen? Mag een oorlogsmisdadiger zijn gerechtigde straf ontlopen? Is gerechtigheid te koop en kan de waarheid verkocht worden? Allemaal vragen die op je af komen na het kijken van deze film. Vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Als jurist kan ik alleen maar zeggen: ga kijken, deze film is een must!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons